Lounais-Häme

Kansallisaarteet tutuksi lenkillä - polkujuoksukiertue Tammelassa

Suomen kaikki kansallispuistot kiertävä Mennään metsään -kampanja poikkesi lauantaina Tammelassa, tarkemmin sanottuna Torronsuolla. Kiertueen ideoija, itsekin lenkin kiertänyt Ylen vastuutuottaja Marko Krapu ihastui Torronsuon karun herkkiin maisemiin.

– Olin ensimmäistä kertaa täällä Torronsuolla. Upea suo, mahtavan iso, aivan valtava, Krapu totesi.

Seitsemisen vuotta polkujuoksua harrastanut Krapu sai idean Mennään metsään -kampanjasta viime vuonna Hossassa, maan 40. kansallispuiston avajaisissa.

– Siellä kun ihastelin maisemia, aloin ihmetellä, miksi en ollut käynyt Hossassa aiemmin, vaikka olen kotoisin muutaman tunnin päästä Pohjanmaalta. Tuli mieleen, että minunkaltaisia on varmasti muitakin. Niitä, joita kansallispuistot kiinnostavat, mutta jostain syytä eivät ole vain saaneet tutustuttua niihin. Nämä ovat oikeita aarrearkkuja.

Krapu lähti viemään ajatusta eteenpäin. Ylellä innostuttiin kansallispuistot kiertävästä kampanjasta niin paljon, että siitä tuli yksi yhtiön kärkihankkeista.

Kiertueella kierretään kuuden kuukauden aikana kaikki maan neljäkymmentä kansallispuistoa. Nuuksiosta lähdettiin liikkeelle 14. huhtikuuta ja viimeinen etappi on Kolilla 6. lokakuuta. Torronsuo oli Mennään metsään -kampanjan neljäs kohde.

Somerolainen Piia Anttonen nautti pitkälti pitkospuita pitkin pistellystä lenkistä.

– Tämä oli minulle jo neljäs kohde. Yritän päästä mukaan kaikkiin neljäänkymmeneen. Minulla on ollut jo pitkään haaveena kiertää kansallispuistoja, juoksukärpäsen pureman saanut Anttonen kertoi.

Torronsuo on hänelle tuttu paikka, mutta monta muuta on kiertämättä.

– Odotan erityisesti saariston kansallispuistoja. Ne kiinnostavat, kuten myös Lappi, jossa en ole ollutkaan.

Mika Reko ei tullut Torronsuolle Forssaa kauempaa.

– Pidän näistä porukkalenkeistä. En aio kiertää kaikkia, vain näitä lähijuoksuja.

Syksyllä kuntoilun aloittanut Reko tähtää Forssan Suvi-illan kympille. Aikatavoitetta hän ei ole itselleen asettanut.

– Hengissä maaliin. Kunhan nyt jaksaisi kunnialla juosta alusta loppuun, Reko kertoi.

Mennään metsään palaa Tammelaan jo alkavalla viikolla. Helatorstaina juostaan ja kävellään Liesjärven maisemissa, jossa järjestetään samaan aikaan myös koiraperheiden Musti Run -tapahtuma.

– Pitkospuiden takia jouduimme rajoittamaan Torronsuon osallistujamäärän viiteenkymmeneen. Liesjärvellä ei rajoituksia ole, sinne odotetaankin satoja osallistujia, Marko Krapu Yleltä kertoi.

Mennään metsään -kampanjasta löytyy lisää tietoa Ylen nettisivuilta. Sieltä voi myös ladata ja tulostaa kiertueen polkujuoksukartat. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic