Lounais-Häme Lounais-Häme

Kansalliskirjaston vapaasti selattava digiarkisto kasvoi – Forssan Lehdetkin löytyvät nyt vuosilta 1917–1939

Kiinnostaisiko Forssan Lehti vuodelta 1921 tai vaikkapa Seura vuodelta 1939?
Kuvakaappaus Kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen sivulta. Kuva: Kansalliskirjaston verkkosivut
Kuvakaappaus Kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen sivulta.

Tammelan nimismiespiirissä kirjattiin edellisenä vuonna varkauksia 37, Forssan Työväen Teatteri esittää 23. päivänä Sillankorvan emännän ja Ypäjän kunnanvaltuuston kokouksessa valtuuston puheenjohtajaksi valittiin tilanomistaja J. E. Myllykyllä.

Muun muassa nämä kaikki asiat selviävät Forssan Lehdestä tasan sadan vuoden takaa, päivämäärältä 18.1.1921. Se, kuten kaikki muutkin 31.12.1939 mennessä Suomessa julkaistut lehdet ovat luettavissa nyt Kansalliskirjaston palvelussa osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi.

Kymmenen vuotta lisää

Yleisökäytössä oleva tarjonta laajeni nyt kymmenellä vuodella. Tarjonnan laajennus perustuu Kansalliskirjaston ja Kopioston väliseen sopimukseen lehtien käyttöoikeuksista.

– Sanoma- ja aikakauslehtien tekijät ja kustantajat saavat digitoitujen lehtien käytöstä heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset, joten uudenkin aineiston käyttö on vastuullista ja luovan alan ammattilaisten työtä kunnioittavaa, Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niranen kertoo tiedotteessa.

Lehtiaineiston lisäys tuli sopivaan ajankohtaan, sillä Suomen ensimmäinen sanomalehti, Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo, julkaistiin tasan 250 vuotta sitten 15.1.1771.

Digitointi jatkuu

Lehtiä digitoidaan jatkuvasti sekä kirjaston perusrahoituksella että yksityisten rahoittajien avustuksella. Kaikki digitoidut lehdet ovat käytettävissä Suomen kuudessa vapaakappalekirjastossa paikan päällä.

Verkkokäytössä ovat ne lehdet, joiden käyttöoikeudesta on erikseen Kopioston kanssa sovittu sekä tekijänoikeudesta vapautunut vanha aineisto. Lisäksi erillisellä tutkijasopimuksella on uudempia lehtiaineistoja käytössä 15 korkeakoulussa ja muutamissa arkistoissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic