Lounais-Häme

Kansanedustaja Grahn-Laasonen esittää kuluttajamaskien ALV:n alentamista

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosen mukaan kasvomaskien hankintaan liittyvät kulut voivat asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan liikkumisen ja terveyden kannalta.
Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen esittää kasvomaskien arvonlisäveron alentamista. Kuva: Esko Tuovinen
Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen esittää kasvomaskien arvonlisäveron alentamista. Kuva: Esko Tuovinen

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Sanni Grahn-Laasonen esittää kasvomaskien arvonlisäveron alentamista nykyisestä 24 prosentista kymmeneen prosenttiin. Grahn-Laasosen mukaan koronaviruksen leviämistä tulee estää ja maskien saatavuutta parantaa kaikin keinoin.

– Uusien, huolestuttavien koronatartuntalukujen valossa odotamme hallitukselta ennakoivia toimia ja selkeää linjausta kasvomaskien käytöstä. Jos maskisuositus tulee voimaan jo ensi viikolla, kuten on ennakoitu, tulisi pikaisesti nostaa keskusteluun myös siitä ihmisille aiheutuvat kustannukset, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustaja toteaa maskeihin kuluvan rahan olevan monelle perheelle tuntuva kuluerä, mikäli suositusta noudattaa työ- ja koulumatkoilla sekä kauppareissuilla.

– Pienituloisille summa on kohtuuton, ja se voi asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan liikkumisen ja terveyden kannalta. Koska maskien käyttöä tulisi edistää kaikissa väestöryhmissä koronaviruksen torjumiseksi, maskien saatavuuteen ja kustannuksiin tarvitaan kestäviä ratkaisuja, Grahn-Laasonen huomauttaa.

Sanni Grahn-Laasonen esittää yhtenä keinona maskien arvolisäveron alennusta nykyisestä 24 prosentista kymmeneen prosenttiin, jolloin se olisi samalla tasolla kuin muut apteekissa myytävät lääkkeet ja tietyt lääkinnälliset tuotteet. Hänen mielestään on erikoista, että kasvomaskeihin ei sovelleta alempaa arvonlisäveroa, vaikka se olisi vaikuttava keino torjua koronavirusta.

– ALV:n laskeminen olisi hyvä keino laskea maskien kuluttajahintaa. Sillä olisi sekä taloudellisia että tasa-arvovaikutuksia. Mikäli maskisuositus tulee voimaan koronaepidemian torjumiseksi, voidaan kuluttajamaskeja perustellusti pitää lääkinnällisinä tuotteina, Grahn-Laasonen sanoo.

Kokoomusedustajan mukaan koronaviruksen leviämistä tulee estää ja maskien saatavuutta parantaa kaikin keinoin. Hallitukselta odotetaan nyt selkeää linjausta asiaan. Tarvitaan myös laaja keskustelu siitä, miten maskien saatavuus varmistetaan kaikille kansalaisille. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic