Kansanedustaja Päivi Räsänen todistaa tänään poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä

Helsinki
26.11.2018, 02:09

Kotimaa

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä on tänään määrä kuulla kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.). Hän teki tutkintapyynnön poliisin toimista sisäministeriaikanaan saatuaan selville, ettei Jari Aarnion johtamalla huumepoliisilla ole yhtään rekisteröityä tiedonantajaa. Hän kertoi aiemmin STT:lle, että ei saanut sisäministeriön alaiselta poliisilta vastausta kysymyksiinsä kahdella ensimmäisellä kerralla keväällä 2013.
Räsäsen mukaan sisäisen valvonnan puutteita selvitettiin sisäministeriössä jo vuodesta 2011 lähtien, siis ennen kuin ministeriössä oli mitään vihiä huumepoliisin epäillystä rikollisesta toiminnasta.
– Keväällä 2013 teimme selvityspyynnön Poliisihallitukselle siitä, miten salaisen tiedonhankinnan valvonta on toteutettu, ja erityisesti tietolähteiden rekisteröinti ja kirjaaminen. Poliisihallitus antoi toukokuussa vastauksen, jossa ei vastattu tähän kysymykseen. Sen jälkeen tehtiin uusi pyyntö samasta asiasta kesäkuussa. Silloinkaan vastaus ei tyydyttänyt, Räsänen sanoi STT:lle keväällä.

Kertoi järkyttyneensä, kun totuus paljastui

Lopulta Räsänen kertoi kysyneensä suoraan syytetyn penkille sittemmin joutuneelta ex-poliisiylijohtaja Mikko Paaterolta, montako tietolähdettä Helsingin huumepoliisilla oli.
– Järkytyin, kun Paatero kertoi minulle, että huumepoliisilla ei ole yhtään rekisteröityä tietolähdettä, vaikka julkisuudessa oli tieto, että Helsingin poliisilla on parhaat tietolähteet. Paatero sai silloin itsekin vasta tietää asian, mutta hän ei vaikuttanut järkyttyneeltä. Silloin tajusin, että asiaa ei voi selvittää poliisihallinnon sisällä, Räsänen kertoi.
Syytettynä virkarikoksista on kaikkiaan kahdeksan entistä tai nykyistä virkamiestä. Aarnion lisäksi syytteessä ovat muun muassa Keskusrikospoliisin hyllytetty päällikkö Robin Lardot, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen.
Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic