Lounais-Häme

Päivi Räsänen saapui käräjäoikeuteen Raamattu mukanaan – Syyttäjät vaativat Räsäselle 120:tä päiväsakkoa kiihottamisista kansanryhmää vastaan

Syytteet koskevat Räsäsen kirjoituksia, joissa hänen epäillään halventaneen homoseksuaaleja.
Räsänen (kd.) saapui Helsingin käräjäoikeuteen Raamattu mukanaan. Hän sanoi saapuvansa oikeuteen “hyvin mielin” ja kiisti edelleen syyllistyneensä rikoksiin tai minkään ihmisryhmän halventamiseen. Kuva Kimmo Brandt / Compic
Räsänen (kd.) saapui Helsingin käräjäoikeuteen Raamattu mukanaan. Hän sanoi saapuvansa oikeuteen “hyvin mielin” ja kiisti edelleen syyllistyneensä rikoksiin tai minkään ihmisryhmän halventamiseen. Kuva Kimmo Brandt / Compic

Helsingin käräjäoikeus on alkanut käsitellä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) saamaa kolmea syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjät vaativat Räsäselle 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Syytteet koskevat kolmea eri Räsäsen lausumaa. Niistä ensimmäinen on Suomen Luther-säätiön sivuilla vuonna 2004 julkaistu kirjoitus, toinen Räsäsen sosiaalisen median kanavissa jakama viesti ja kolmas Ylen radio-ohjelmassa esitetyt kannanotot.

Syyttäjät vaativat Räsäsen syytteisiin liittyvän kirjoituksen poistoa Suomen Luther-säätiön verkkosivuilta, kuten myös sosiaalisessa mediassa jaetun verkkoviestin poistoa.

Syyttäjät vaativat myös Yleä poistamaan lainvastaisiksi katsomiaan osia toimittaja Ruben Stillerin radio-ohjelmasta, jossa Räsänen oli vierailulla vuonna 2019.

Myös Räsäsen kirjoituksen julkaissutta Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänelle vaaditaan 60 päiväsakon suuruista rangaistusta.

”Raamattu ei ole oikeuslähde”

Syyttäjät perustelivat rangaistusvaatimuksiaan muun muassa sillä, että Raamattu ei ole oikeuslähde.

Kysymys on yksinkertaisesti siitä, ovatko Räsäsen lausumat sellaisinaan muiden perusoikeuksia loukkaavia, sanoi valtionsyyttäjä Anu Mantila oikeudessa.
–  Räsänen ei ole inkvisition edessä, hän sanoi.

Mantilan mukaan oikeusjutussa ei oteta kantaa Raamatun tulkintaan.

–  Omien mielipiteiden ja totuusvastaisten väärien väitteiden ilmaiseminen voi olla rikos, vaikka ne perustuisivatkin henkilön omaksumaan Raamatun tulkintaan, hän sanoi.

Aluesyyttäjä Maija Päivisen mukaan Räsäsen lausumat loukkaavat homoseksuaalien ihmisarvoa sekä ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa homoseksuaaleja kohtaan. Ne ylittävät siten sanan- ja uskonnonvapauden rajat, syyttäjä katsoo.

Yksi syytteistä koskee Räsäsen Suomen Luther-säätiön verkkosivuille kirjoittamaa tekstiä ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.”

–  Edellä siteeratuissa tekstiosioissa homoseksuaalisuuden esitetään olevan epäterve ja epäluonnollinen tila, psykoseksuaalinen kehityshäiriö, josta on päästävä eroon. Homoseksuaalit leimataan lasten hyväksikäyttöön sekä irtosuhteisiin ja vaihtuviin parisuhteisiin taipuvaisiksi, moraalittomiksi ja rikkinäisiksi ihmisiksi ja asetetaan heidän oikeuksiensa puolustaminen kyseenalaiseksi, perusteli Päivinen haastehakemuksessaan.

Lisäksi syyttäjä totesi, että väitteet siitä, että homoseksuaalisuus on psykososiaalisen kehityksen häiriö ja että se on tieteellisesti todistettu sellaiseksi, ovat myös totuutta vastaamattomia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Puheenvuoro poliittisesti herkässä aiheessa on lähtökohtaisesti loukkaavaa”

Räsäsen puolustus taas vetosi muun muassa sananvapauslakiin. Räsäsen puolustusasianajajan Matti Sankamon mukaan sananvapautta saattaa nauttia kovasanainenkin, provosoiva, liioitteleva ja tavanomaisista kohteliaisuussäännöistä piittaamaton kielenkäyttö.

–  Puheenvuoro poliittisesti herkässä aiheessa on lähtökohtaisesti loukkaavaa, minkä vuoksi puheeseen ei saa puuttua pelkän loukkaavuuden vuoksi, puolustus perusteli.

Lisäksi puolustus vetosi siihen, että Räsänen on käyttänyt kansanedustajana velvollisuuttaan osallistua julkiseen keskusteluun. Sankamon mukaan Räsänen on esimerkiksi pamfletissaan Luther-säätiön sivuilla pyrkinyt osallistumaan yhteiskunnallisesti merkittävään keskusteluun parisuhdelaista eli samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta.

–  Pamfletti oli kansanedustajan debattikirjoitus virellä olevasta lakiuudistuksesta, puolustus perusteli.

Lisäksi Sankamo kiisti Räsäsen esittäneen, että homoseksuaalisuudesta olisi päästävä eroon tai että se olisi tuomittavaa.

–  Tekstissä lukee, että ihmisoikeusnäkökulma edellyttää, että jokaista ihmistä kohdellaan samanarvoisena riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta.

Räsänen saapui oikeuteen Raamattua esitellen

Räsänen saapui oikeustalolle rennon oloisena ja kertoi olevansa hyvillä mielin. Hän esitteli medialle Raamattua ja kiisti syyllistyneensä rikoksiin tai minkään ihmisryhmän halventamiseen.

–  Minun ei ole ollut tarkoitus ketään solvata tai panetella.

Käräjäoikeuteen oli aamulla saapunut suuri joukko median edustajia ja muita kiinnostuneita. Lisäksi oikeustalon eteen oli kokoontunut myös ryhmä mielenosoittajia ilmaisemaan tukeaan Räsäselle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic