Lounais-Häme Hämeenlinna

Kansanedustajat tutustuivat Assiin – Riihimäen ja Forssan edustajat esittivät epäilyjään

Kansanedustajat tutustuivat Kanta-Hämeen jättihankkeeseen.
Sairaanhoitopiirin talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäellä, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Rannalla ja projektijohtaja Petrus Kukkosella (oikealla) oli tarkkoja kuuntelijoita. Kuva: Riku Hasari
Sairaanhoitopiirin talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäellä, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Rannalla ja projektijohtaja Petrus Kukkosella (oikealla) oli tarkkoja kuuntelijoita. Kuva: Riku Hasari

Kanta-Hämeen kansanedustajille vakuutettiin, että Ahveniston uusi sairaala Assi ei keskitä hoitoa. Assin on tarkoitus parantaa palvelua ja hillitä kulujen kasvua.

– Keskittäminen ei ole hankkeen perusta. Päivystyksen turvaaminen ja aluesairaalatoiminta ovat todella tärkeitä asioita, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

 

Maakunnan kansanedustajille esiteltiin maanantaina suunnitelmia uudesta sairaalasta ja sairaanhoitopiirien Tähtisairaala-yhteistyöstä. Paikalla oli neljä kansanedustajaa ja Lulu Ranteen (ps.) avustaja Kari Ilkkala.

– Pidän hyvänä lähtökohtana, että jos tehdään, tehdään uudenaikainen ja edistyksellinen, sanoi kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Riihimäeltä ja Forssasta esitettiin epäilyjä Assin luonteesta.

– Aluesairaaloilla on luottamuspula hankkeelle. Niille on tullut kuva, että niiden toimintaa aina ajetaan alas ja karsitaan, kertoi riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.).

Räsäsen mielestä hankkeesta pitäisi näkyä, että nyt tulee tärkeää palvelua omalle alueelle. Hän esitti, että aluesairaaloille voisi tulla esimerkiksi diabeetikkojen palvelua, joka on nyt haettava Hämeenlinnasta.

– Kyse on isosta investoinnista Hämeenlinnaan. Ei ole aivan yksinkertaista tehdä siitä päätöstä, jos se parantaa vain hämeenlinnalaisten palvelun tasoa, Grahn-Laasonen kertoo.

Hän kysyy, voiko työnjako siirtyä myös toiseen suuntaan. Tällä hän tarkoitti Riihimäen ja Forssan yksiköiden tehtävien lisäämistä.

Sairaanhoitopiirin johtajan Rannan mukaan terveyskeskusten erityisosaamiseen lisäämistä on suunniteltu.

– Forssassa käy monen eri alan erikoislääkäreitä. Lääkäreiden liikuttaminen on kuitenkin vaikea asia.

Ranta suhtautuu kielteisesti siihen, että leikkaustoimintaa vietäisiin aluesairaaloihin. Hän sanoo kannattavansa järkevää keskittämistä.

– Suunnittelumme lähtökohta on, että noudatamme lakia.

Itä- ja Pohjois-Suomessa sairaalat toimivat vastoin keskittämisasetusta. Kansanedustaja Mirka Soininkoski (vihr.) näkee, että Kanta-Häme joutuu noudattamaan sääntöjä, kun muilta sitä ei ole vaadittu.

– Sairaanhoitopiireille säännöt eivät ole samat. Tämä näkyy kirurgiassa ja peruspääoman käsittelyssä.

 

Uuden keskussairaalan rakentaminen törmäsi kirjanpidollisiin ongelmiin, kun tilintarkastuslautakunnan kuntajaosto puuttui sairaanhoitopiirin peruspääoman alentamiseen. Sairaanhoitopiirin piti kuitata vanhojen sairaalarakennusten tasearvon poistaminen alentamalla kuntayhtymän peruspääomaa. Päätös jouduttiin perumaan.

Talous- ja tukipalvelujohtajan Tero Pitkämäen mielestä tiukasta tulkinnasta seuraa sairaanhoitopiireille hankala taloudellinen tilanne.

– Se estää pahimmassa tapauksessa väestön kannalta välttämättömien sairaalahankkeiden toteuttamisen.

Keskussairaalan nykyiset kiinteistöt on kirjattu sairaanhoitopiirin taseeseen 97,3 miljoonan euron arvoiseksi. Konsultin arvion mukaan niiden käypä arvo on 38,4 miljoonaa euroa.

– Sairaanhoitopiiri etenee asiassa pienin askelin, Ranta ilmoittaa.

Kansanedustajille esiteltiin myös 3D-mallinnoksella suunnitelmaa Assista. HÄSA

Rakennusten kaksiulotteista virtuaalimallia voi tutkia verkkosivuilta www.ahvenistonsairaala.fi tai suoraan osoitteesta http://www.renderlights.com/assi/

Assin laihdutus

Ahveniston uuden sairaalan suunnitelmia on laihdutettu.

Hyötytilojen määrää on pudotettu 6 000 neliöllä 37 000 neliöön.

Tiloja on vähennetty muun muassa yhteiskäytöllä.

Assista tehdään kuluiltaan edullisempi ja tiloiltaan pienempi kuin vanhasta.

Vanhasta sairaalasta käyttöön C-rakennus.

Konsultti palkattiin arvioimaan tilaohjelmaa.

Rakentamiskustannukset on puristettu 320,7 miljoonaan.

Tähti lentoon

Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit tiivistävät yhteistyötä.

Sairaanhoitopiirit perustavat yhteisen kehitysyhtiön.

Pirkanmaa ja Kanta-Häme siirtävät toimintaansa yhteiseen organisaatioon.

Kehitysyhtiön perustamista päätetään sairaanhoitopiirin valtuuston joulukuun kokouksessa.

Samalla käsitellään esitystä yhteistyön tavasta ja sisällöstä.

Palvelusta

Hämminki rakennusten tasearvosta ja suuresta peruspääomasta on surkuhupaisa. Kirjanpito voi estää maakunnalle tärkeän sairaalan rakentamisen.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, että kunnat eivät ole halunneet tehdä merkittäviä poistoja niiden omistamista sairaalarakennuksista. ”Rakentakaa vain sairaaloita, mutta niistä ei saisi syntyä kuluja”. Samaa henkeä esiintyy suhtautumisessa Assiin.

Sairaaloiden toiminnassa on kyse kuntalaisille elintärkeistä palveluista. Läheiset palvelut ovat ihmisille tehokkaita, helppoja ja edullisia. Sairaalapalveluja ei saisi määritellä, miten kunnat välttävät niistä kulukirjaukset.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic