Lounais-Häme

Kansaneläke ja takuueläke nousevat ensi vuoden alusta – Hakemusta ei tarvita, Kela tarkistaa

Asiakkaan ei itse tarvitse tehdä hakemusta nousevan eläkkeen vuoksi, vaan Kela tarkistaa asiakkaan tilanteen. Kuva: Silja Viitala
Kuva: Silja Viitala

Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen määrä suurenee ensi vuoden alusta. Asiakkaan ei tarvitse hakea korotusta kansan- tai takuueläkkeeseen itse, sillä Kela tarkistaa maksussa olevat kansaneläkkeet ja takuueläkkeet ilman erillistä hakemusta.

Asiakkaat näkevät korotuksen vaikutuksen eläkkeessään, kun eläkkeet maksetaan tilille tammikuussa.

Täysimääräisen kansaneläkkeen määrä suurenee noin 34 euroa kuukaudessa ja takuueläke 50 euroa kuukaudessa. Korotuksiin sisältyy myös indeksitarkistus.

Jos eläkkeensaajalle maksetaan sekä kansaneläkettä että takuueläkettä, korotuksen yhteismäärä on enintään 50 euroa kuukaudessa.

Täysimääräinen kansaneläke on tammikuun alusta lähtien 662,86 euroa kuukaudessa. Avo- tai avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevalle eläkkeensaajalle täysimääräinen kansaneläke on 591,79 euroa kuukaudessa.

Täysimääräinen takuueläke on ensi vuoden alusta lähtien 834,52 euroa kuukaudessa.

Eläkkeen varhentaminen tai ulkomailla asuttu aika vaikuttavat eläkkeen määrään, joten korotus ei ole kaikilla täysimääräinen. Korotuksen määrä on pienempi myös silloin, kun eläkettä ovat pienentäneet muut eläketulot. Tämä johtuu korotukseen sisältyvästä indeksitarkistuksesta.

Korotus on pienempi silloin, jos eläkkeensaaja ei saa täysimääräistä eläkettä.

Kelan verkkosivuilla on eläketulo- ja verotaulukko, josta löytyy esimerkkejä kokonaiseläkkeen ja nettoeläkkeen määristä vuosina 2019 ja 2020.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic