Lounais-Häme

Kanssakulkija voi löytyä naapurista

Forssalaisia kuluttajia on jo pitkään kehotettu suosimaan paikallisia palveluita. Nyt samaa henkeä viritellään Forssassa aktiivisesti myös toisille yrityksille palvelujaan tarjoavissa yrityksissä.

-Forssassa on todella hyvä ja monipuolinen palvelutarjonta business to business -markkinoilla. Uskon, että pienet yritykset ja organisaatiot suosivat jo hyvinkin paikallisia toimijoita. Kun vain palvelutarjontaa on, sitä myös käytetään, Johanna Talikainen Mainossatama oy:stä pohtii.

-Isommat ja laajemmat yritykset puolestaan menevät ehkä helpommin merta edemmäs kalaan. Tietenkään ei voi edellyttää sitä, että paikallisia olisi pakko suosia, ja jos paikallinen toimija ei pysty toimittamaan sitä, mitä yritys haluaa mutta joku toinen sen tarjoaa, tietenkin palvelu hankitaan sieltä.

Rami Hirsimäki Blackbelt IT oy:stä huomauttaa, että palvelujen kattavuus on pitkälti toimialakohtaista.

-Toki se on yrityskohtaista, mitä palveluita tarvitaan ja mitä ei. Meillä on Forssassa tiettyjä palveluita hyvin saatavilla, mutta on myös palveluita, joita ei saa. IT-alalla esimerkiksi meidän näkökulmastamme laitteiden hankintakanavat eivät ole hirveän kattavat, vaan tukkurit ovat seutukunnan ulkopuolella.

Myös Tili-Häme oy:n Mikko Pirttilä arvioi, että yrityksissä kyllä käytetään paikallisia palveluita, mutta hän on huomannut Suomen yrittäjäkentässä ylipäänsä ilmiön, jossa asiantuntijan avun puoleen käännytään melko myöhään.

-Suomalainen yrittäjä ehkä on sellainen, joka ajattelee, että itse pitää pärjätä ja tehdä mahdollisimman pitkälle. Itsessäkin tätä vikaa huomaa, Pirttilä sanoo.

-Monessa yrityksessä tehdään välttämättömimmät hankinnat, mutta toisen asiantuntijan ammattitaito oman liiketoiminnan kehittämiseen jää käyttämättä.

Esimerkin Pirttilä ottaa omalta alaltaan.

-Tilitoimistoalalla on viimeiset 20 vuotta puhuttu sitä, että meidän pitäisi yrittää olla enemmän neuvonantajia ja konsultteja kuin vain hoitaa lakisääteiset taloushallinnon tehtävät. Valitettavan vähäistä lisäarvopalveluiden käyttö on kuitenkin ollut. Ehkä meidänkin pitäisi muotoilla pakettimme paremmin, jotta ostaminen olisi helpompaa.

Kuitenkin yritykset mielellään ottaisivat enemmän kumppanin roolia. Kyse on siitä, että tarjolla on paljon muitakin palveluita kuin lain säätelemää pakkopullaa.

-Meillä täällä Forssassa on vielä paljon pieniä yrityksiä, jotka voivat ja haluavat olla kanssakulkijoita toisen yrityksen rinnalla. Isommat toimijat jäävät helpommin kasvottomiksi.

Yksi vahvuus Forssan yrityksillä on niiden keskeinen yhteistyö ja avoimuus. Viisi paikallista yritystä järjestikin yhdessä asiantuntijatalojen Paukkuja paikalliselta bisnekseen -asiallisen illan, jonka tarkoituksena oli esitellä paikallisista yrityksistä löytyvää ammattitaitoa ja asiantuntijuutta.

Mainossataman, Tili-Hämeen ja Blackbelt IT:n lisäksi iltaa oli järjestämässä Asemanpuiston Lääkärikeskus oy ja Vispilä Ravintolat oy.

-Pienellä paikkakunnalla positiivista on se, että yrittäjä saa helposti tarvitsemaansa vertaistukea muilta yrittäjiltä ja voi tukea paikallista yritystoimintaa paljolti omilla valinnoillaan. Ja jos onnistut asiakastyössäsi, palaute siitä kulkee nopeasti esimerkiksi yritysasiakkaiden kesken. Silti, palvelulupaus on lunastettava joka päivä uudestaan, Merja Augustin Asemanpuiston Lääkärikeskuksesta sanoo.

Talikainen toteaakin, että Forssassa on yritysten kesken vahva yhdessä tekemisen kulttuuri.

-Meidän kesken ei ole kyräilyä, vaan annamme tietoa avoimesti, Talikainen sanoo.

-Forssassa ollaan turhan vaatimattomia paikallisen asiantuntijuuden suhteen. Täällä on omissa nurkissa paljon asiantuntemusta, Hirsimäki puolestaan toteaa.

Omien henkseleiden paukuttelu on toisinaan muutenkin paikallaan.

-Toki se on peiliin katsomisen paikka, jos ei ole onnistunut viestimään osaamisestaan niin, että toiset ymmärtäisivät tarvitsemansa asiantuntijuuden löytyvän omasta kylästä. Silloin suutari saa kaivella omia kenkiään, Talikainen tuumaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti