Lounais-Häme

Kanta-Häme auttaa koronakriisissä muita maakuntia, jos apua pyydetään – Aluesairaalat maakunnan omalle väelle

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on valmis antamaan apua muille maakunnille, jos sitä tarvitaan. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan Kanta-Häme ei ole toistaiseksi saanut avunpyyntöjä.

– Tällä hetkellä keskussairaalassa on käytössä vasta normaaliolojemme tehopaikat, mutta laajennus yli 20 paikalla on mahdollista tehdä parin päivän varoituksella. Touko-kesäkuussa oletettavasti saamme vielä 10 paikkaa lisää, kun saamme lisää hengityskoneita paikan päälle, hän kertoo.

Aluesairaalat valmistautuvat

Forssan ja Riihimäen aluesairaaloiden avaaminen myös maakunnan ulkopuolelta tuleville potilaille ei ole näköpiirissä. Sen sijaan aluesairaalat valmistautuvat ottamaan vastaan oman maakunnan koronapotilaita. Toistaiseksi hoito on keskitetty Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Maakunnan sairaalat ovat tiivistäneet yhteistyötä ja käyvät nyt läpi sairaalojen kapasiteettia. Forssan sairaalassa on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtaja Katariina Korhosen mukaan väljää.

– Osastoillamme on nyt hyvin tilaa, kun kiireettömiä leikkauksia on siirretty, ja jatkohoidossa on vähemmän potilaita. Pystymme tarvittaessa lisäämään ehkä kymmenkunta paikkaa, mutta on muistettava, että koronapotilaat tarvitsevat eristystilaa, Korhonen pohdiskelee.

Yksi Forssan sairaalan osastoista on parhaillaan remontissa eikä sitä saada Korhosen mukaan nopeasti käyttöön.

Järvelän näkemyksen mukaan maakunnan perusterveydenhuolto joutuu ottamaan normaalia enemmän vastuuta koko maakunnasta, kun kiireettömiä erikoissairaanhoidon toimintoja on ajettu alas epidemian vuoksi.

Lähtökohtana avun annolle yli maakuntarajan on, että myös lähettävän sairaalan voimavaroja on suunnattu ajanvaraustoiminnasta epidemiahoitoon.

– Kanta-Hämeessä valmiutemme perustuu siihen, että olemme ajaneet alas ei-kiireellistä ajanvaraustoimintaa. Mikäli meille tulee paljon kriittistä hoidettavaa muualta, joudumme laajentamaan myös kaiken muun toiminnan alasajoa, ja normaalitoimintaan palaaminen entisestään hidastuu.

Kapasiteetti hyvä, ammattilaisista voi tulla pula

Teho-osastojen ylilääkärit voivat Järvelän mukaan sopia avun annosta suoraan keskenään, mutta asiaan tullee myös valtakunnallista ohjausta ja koordinaatiota.

– On luonnollista, että näin voidaan joutua toimimaan, sillä epidemian kärki etenee eri alueille eri aikaan, ja painetta voidaan yhdessä tasata kestokykyyn paremmin sopivaksi.

Järvelä sanoo, että Kanta-Hämeen tilanne on kapasiteetin suhteen hyvä, joskin suojavarusteiden suhteen tilanne on vielä liian niukka. Tehohoidon ammattilaisten eli lääkärien ja hoitajien määrä sen sijaan ei ole nostettavissa yli viisinkertaiseksi, vaikka muun hoitovalmiuden voisikin nostaa.

– Olemme jo kolmatta viikkoa perehdyttäneet henkilökuntaa koronapotilaiden tehohoitoa ja työparityöskentelyä varten. Pitkään kestäessään kuormitus tulisi olemaan kokeneiden ja lyhyen perehdytyksen saaneiden henkilöstön suhdeluvun vuoksi koettelevaa, Järvelä arvioi.

Lue lisää:

Leikkauksista tulikin resurssi – Aluesairaaloiden suljettuja osastoja voitaisiin avata koronaosastoiksi (2.4.2020)

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic