Lounais-Häme

Kanta-Häme ei kasva vieläkään – aika näyttää kääntyykö nykyinen kehitys maakunnan voitoksi vai tappioksi

Kanta-Hämeen väkiluku jatkaa laskuaan.

Väkiluku oli vähentynyt tammi-maaliskuussa 257 hengellä. Määrä on suunnilleen sama kuin vastaavalla tarkastelujaksolla viime vuonna.

-Viime vuonna väkiluku laski reilulla tuhannella. Tämän vuoden kehitys vaikuttaa samansuuntaiselta, toteaa maakunta-analyytikko Jesse Marola Hämeen liitosta.

Kanta-Hämeen kunnista Hämeenlinna on ainoa, jonka kehitys on vuoden alussa kääntynyt hieman plussalle.

 

Hämeen liitto on tilannut muuttoliiketutkija Timo Arolta selvityksen Kanta-Hämeen väestökehityksen tulevaisuudesta. Marolan mukaan selvityksen taustalla on vuonna 2014 alkanut väkiluvun lasku.

-Tarkoitus on ajantasaistaa väestösuunnitetta.

Touko-kesäkuussa valmistuvan suunnitteen on tarkoitus myös ennakoida loppuvuodesta ilmestyvää Tilastokeskuksen väestöennustetta. Siinä missä Tilastokeskuksen ennuste on puhtaasti matemaattinen, Aron selvitys huomioi maakunnan profiilin.

 

Timo Aron mukaan Kanta-Hämeen tilanne ei luvuista huolimatta ole toivoton.

Etenkin Hämeenlinnalla ja Riihimäellä on edelleen puolellaan sijaintietu, koska ne sijaitsevat molemmat sekä pääradan että valtaväylien varrella.

-Ajan kanssa se tulee auttamaan aluetta riippumatta siitä, miten talous ja työllisyys kehittyvät.

Alueen tulevaisuuteen liittyy myös suurten kaupunkien eli tässä tapauksessa Helsingin ja Tampereen kasvu ja elinvoimaisuus. Varmaa on, että ne tulevat kasvamaan entisestään, mutta eri asia on, ulottuvatko vaikutukset Kanta-Hämeeseen.

 

Aron selvityksen tarkoitus on katsoa eteenpäin ja eritellä vaihtoehtoisia malleja vastaamaan väestökehitykseen vaikuttaviin trendeihin. Hän on esimerkiksi käynyt läpi Kanta-Hämeen tulomuuttajien profiileja tarkastellen sitä, mistä he muuttavat ja keitä he ovat.

-Profiloinnin avulla voidaan tehdä näkyväksi se, mitä alueen vetovoimasta puuttuu.

Hän kehuukin maakunnan aktiivisuutta.

-Olen törmännyt alueisiin, joilla ei uskota tai hyväksytä väestöennusteita ja odotellaan ihmettä, jota ei koskaan tule. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic