Lounais-Häme

Kanta-Häme haluaa uusien 5G-keksintöjen testialueeksi

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan Hämeessä voitaisiin pilotoida esimerkiksi itseohjautuvia autoja ja uudenlaisia droneja.
5G-keksintöjen testialueena Kanta-Hämeessä voitaisiin kokeilla esimerkiksi uudenlaista drone-tekniikkaa ja käyttötapoja.

Hämeen liitto ja kansanedustajat lobbaavat valtiolle Helsingin ja Tampereen välisen kasvukäytävän kokoista 5G-kokeilualuetta, jolla testattaisiin muun muassa älyliikennesovelluksia.
– Kokeiluja tarvitaan, jotta datatalous voi lähteä kunnolla vauhtiin. Ala on kehittynyt älyttömän nopeasti, ja suomalaiset ovat varsinkin liikennesektorilla kansainvälisesti arvostettuja kärkitoimijoita. 5G-asioissa Suomella on oikeasti mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa, sanoo Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.
Kanta-Hämeessä voitaisiin testata muun muassa itseohjautuvia autoja sekä uutta teknologiaa hyödyntäviä droneja. Pääradan junissa ja rautatieasemilla pilotoitaisiin erilaisia digipalveluja.
Liikenteen lisäksi 5G-sovelluksia – esimerkiksi uudenlaisia robotteja – kokeiltaisiin teollisuudessa ja terveydenhoidossa.

Idean taustalla on hallitusohjelmaankin kirjattu tavoite rakentaa Suomeen digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristöä, johon kuuluvat uudet langattomat viestintäjärjestelmät ja huippunopeat suuren kapasiteetin tietoliikenneyhteydet.
Ahosen mukaan tavoitteena on luoda Suomeen maailman kehittynein digi-infra ja sen päälle vankkaa bisnestä ja yhä parempia palveluja.
– Meidän pitää olla ensimmäisten joukossa kehittämässä näitä teknologioita ja ratkaisuja eikä vain ottaa myöhemmin käyttöön muiden keksimiä asioita.

Hämeen vaalipiirin kansanedustajat tekivät äskettäin yhteisen talousarvioaloitteen 1,4 miljoonan euron määrärahasta ”kansallisen 5G-vision laatimiseksi” ja maakuntarajat ylittävän liikkuvan 5G-kokeilualueen valmisteluun.
Kyse olisi vasta suunnittelurahasta. Jos projekti lähtee jalalle, jo tekniset panostukset vaativat huomattavaa hankerahoitusta. Maakuntajohtaja Ahosen mukaan julkista rahaa tarvitaan 5G:n sisäänajossa ”markkinoiden jättämien aukkojen paikkaamiseen”.
Samanlainen budjettialoite tehtiin myös viime vuonna, mutta määrärahaa ei tippunut. Talousarvioaloitteiden toinen tarkoitus onkin pitää esillä tärkeiksi katsottuja aiheita ja pohjustaa näin mahdollisia tulevia rahoituspäätöksiä.
Paikallisia 5G-kokeiluja on jo tehty muun muassa pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Tampereella.
5G-taajuuksien kaupallinen käyttö alkaa ensi vuonna. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic