Lounais-Häme

Kanta-Häme maksaa vuokraa melkein 56 miljoonaa

Kanta-Hämeen maakuntavalmistelulle ei tullut yllätyksiä, kun Maakuntien tilakeskus tiedotti alustavista tilavuokrista vuodesta 2020 alkaen.

-Suurin piirtein samalla tasolle olemme aikaisemmin haarukoineet vuokrat, kun alustavasti on budjettia mietitty, Oma Hämeen muutosjohtaja Matti Lipsanen kertoo.

Kanta-Hämeen maakunnan vuokrakustannuksiksi Maakuntien tilakeskus ennakoi vuonna 2020 55,6 miljoonaa euroa.

-Se on hieman vaille 10 prosenttia budjetista, jonka arvioidaan olevan vajaat 600 miljoonaa euroa.

Luku on keskitasoa, sillä Maakuntien tilakeskuksen mukaan tilavuokrat muodostavat noin 10 prosenttia kaikkien maakuntien kokonaisbudjeteista.

Vuoteen 2024 mennessä Maakuntien tilakeskus ennustaa Kanta-Hämeen tilavuokrien nousevan paljon eli 87 miljoonaan euroon.

Lipsanen arvioi, että tuossa laskelmassa ei ole otettu huomioon aietta myydä nykyinen keskussairaala pois nopealla aikataululla.

Suunnitelmana on myydä sairaala jo tämän vuoden kuluessa, jonka jälkeen keskussairaala olisi vuokralaisena, kunnes uudet tilat valmistuvat.

-Uuden sairaalan valmistuttua vanhaa sairaalaa tuskin enää tarvitaan vuokralle eli se ei ainakaan kasvata maakunnan vuokrakuluja.

Kaikkien maakuntien alustava tilavuokra on ensimmäisenä vuonna yhteensä noin 1,9 miljardia euroa. Summa koostuu noin 10000 vuokrasopimuksesta.. Maakuntien käyttöön tuleva kokonaistilamäärä on alkuvaiheessa noin 10,5 miljoonaa neliömetriä.

Vuoteen 2024 mennessä vuokran lasketaan nousevan yhteensä lähes 2,3 miljardiin euroon.

Jos eduskunta saa kesällä päätetyksi sote- ja maakuntauudistuksesta, maakunnat vuokraavat kaikki tarvitsemansa perusterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien tilat Maakuntien tilakeskus oy:ltä vuoden 2020 alusta lähtien.

Järjestely on vähintäänkin monimutkainen. Maakunnat eivät omista mitään. Siksi ne joutuvat vuokraamaan tilansa.

-Maakuntien tilakeskukselle tulee monenlaisia tiloja. Pakkokuntayhtymien kuten sairaanhoitopiirien, erityishuoltopiirien ja maakuntaliittojen kiinteistöomaisuus siirtyy suoraan tilakeskuksen omistukseen. Kuntien on pakko vuokrata sote-tilansa tilakeskukselle vähintään 3 vuodeksi 2020 alkaen, Lipsanen kertoo.

Vuokraa kunnille luvataan maksaa noin ylläpitokustannusten verran.

Lisäksi tilakeskuksen hallintaan siirtyvät ne vuokrasopimukset, joilla on vuokrattu tiloja yksityisiltä mm. sote-toiminnoille.

Parhaillaan on meneillään suuri sairaalarakennusbuumi, kun maakunnat peruskorjaavat 1970-luvulla valmistunutta keskussairaalaverkostoa. Monet niistä ovat myös päätyneet rakennuttamaan kokonaan uutta.

Näistä hankkeista budjetiltaan suurin on Keski-Suomen Nova-sairaala 500 miljoonan budjetilla. Kanta-Hämeen Kantasairaalan budjetiksi ennakoidaan vajaat 390 miljoonaa euroa. Molemmat siirtyvät aikanaan Maakuntien tilakeskus oy:n omistukseen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic