Lounais-Häme Kanta-Häme

Kanta-Häme on mukana kehittämässä Länsi-Suomen yhteistä liikennestrategiaa – Painopisteenä muun muassa maaseudun väylät

Länsi-Suomen maakuntaliitot laativat yhteistä liikennestrategiaa. Esille on noussut muun muassa maaseudun väylien turvaaminen.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Länsi-Suomen yhteinen liikennestrategia on nyt luonnosvaiheessa ja kommentoitavana. Kärkitavoitteeksi on otettu laveasti matka- ja kuljetusketjujen toimivuus laajasti ajateltuna. Tämä sisältää liikenneväylät, tietoliikenteen ja informaation, liikenteen käyttövoimat, joukkoliikenteen ja kuljetuspalvelut sekä näiden hinnoittelun.

Ketjujen toimivuuden turvaamista maakuntien liitot vievät valtakunnalliseen suunnitteluun, Hämeen liitto yhtenä osallistujana. Samaan aikaan Kanta-Häme tekee omaa liikennejärjestelmäsuunnitelmaansa, jonka suunnittelutyö aloitettiin tämän vuoden maaliskuussa.

Kevään aikana Länsi-Suomen liikennestrategiassa on kartoitettu nykytilannetta. Seuraavaksi tehdään linjauksia ja toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Koko Länsi-Suomen yhteisessä liikennestrategian luonnoksessa painotetaan esimerkiksi väylien kunnosta huolehtimista.

Hämeen liitto painottaa omassa tiedotteessaan, että Länsi-Suomessa on korkean teknologian teollisuutta myös maaseudulla. Tästä syystä erikoiskuljetusten reittien varmistaminen on olennaista. Kun ajoneuvokalusto kehittyy, on suurimpien sallittujen ajoneuvojen käyttäminen koko kuljetusreitillä mahdollistettava.

Ruoantuotanto ja biotalous tarvitsevat myös toimivan liikenneverkon tuotannon alkulähteiltä kuluttajan ostoskoriin.

Luonnoksessa huomautetaan myös, että vientiteollisuuspainotteiselle alueelle toimintavarmat ja nopeat yhteydet satamiin ja lentoasemille ovat kilpailukyvyn elinehto. Nämä samat yhteydet palvelevat myös maan sisäisiä kuljetuksia. Junakuljetuksille kriittistä on rataverkon kapasiteetin riittävyys. Raskaille tiekuljetuksille optimaalista on tasainen, ennakoitavan ja lyhyen matka-ajan turvaava nopeustaso sekä taloudellisesti että päästöjen kannalta.

Yhteysvälejä on ryhdyttävä nopeuttamaan parantamalla väylien laatua ja tutkimalla mahdollisuuksia poikittaisyhteyksien kehittämiseen.

Myös viestintäverkkojen, kuten radioverkkojen ja taajuuksien, toimintavarmuus, kapasiteetti, nopeus ja kattavuus on varmistettava, sillä Länsi-Suomi tarjoaa monin tavoin verkottuneena ja korkean teknologian alueena mahdollisuuksien älyliikenteen ja digitalisaation kokeiluihin.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic