Lounais-Häme Hämeenlinna

Kanta-Häme pitää perää, elinvoimapolitiikka saa vain kohtalaisen kouluarvosanan

Kanta-Häme sijoittui valtakunnallisessa kuntakyselyssä edelleen pahnanpohjimmaiseksi.

Kanta-Hämeen elinvoimapolitiikka saa kuntiensa viranhaltijoilta sekä kunnanvaltuustojen ja -hallitusten jäseniltä kouluarvosanaksi 6,51.

Kouluarvosana selviää Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n toteuttaman valtakunnallisen kuntakyselyn tuloksista.

Kanta-Häme sijoittuu elinvoimapolitiikan arvosanoissa mitattuna viimeiselle paikalle edellisvuoden tapaan. Sijoitus säilyy siis samana, vaikka itse arvosana hitusen heikkeneekin.

Elinvoimapolitiikan kouluarvosanaksi muodostuu vuodelta 2018 Kanta-Hämeessä 6,51, kun se edellisvuodelta oli 6,65.

Edeltävään vuoteen nähden tulokset ovat pysyneet melko lailla ennallaan, tosin Etelä-Karjala on laskenut 12 sijaa ja Kainuu noussut viisi sijaa listalla.

Maakunnista elinvoimapolitiikka koetaan onnistuneimmaksi Pohjanmaalla.

Elinvoimapolitiikalle annettiin parhaat arvosanat suurimmissa, yli 100 000 asukkaan kunnissa.

 

Kyselyn mukaan kunnissa suhtaudutaan kehitysnäkymiin edelleen optimistisesti, mutta odotuksissa on aiempaa synkempiä sävyjä. Maakunta- ja sote-uudistuksen ei nähdä parantavan tilannetta, vaan erityisesti suuremmissa kunnissa kriittiset äänet ovat kovia.

Lähes kaksi kolmesta kuntien johtoryhmäläisistä ja valtuutetuista katsoo, että oman kunnan kehitysnäkymät ovat 3–5 vuoden päästä nykyistä paremmat. Kehitysnäkymät ovat muuttuneet kuitenkin aiempaa pessimistisemmiksi, sillä oman kunnan kehitysnäkymiin positiivisesti suhtautuvia on 6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2017.

Oman kunnan kehitysnäkymät nähdään selvästi positiivisimpina yli 100 000 asukkaan kaupungeissa, mutta koko maakuntaan ei näiden suurempien kaupunkien valo kajasta. Maakuntatasolla parhaimmat arviot annetaan Kymenlaaksossa ja Pohjanmaalla, negatiivisimmat Etelä-Karjalassa.

Kanta-Hämeessä 51 prosenttia vastanneista arvioi kehitysnäkymät nykyistä hieman paremmiksi ja 17 prosenttia nykyistä huomattavasti paremmiksi. Kahdeksan prosenttia vastaajista uskoo tilanteen pysyvän ennallaan.

 

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kuntakysely kohdistettiin kaikkien Manner-Suomen kuntien (295 kpl) viranhaltijoille, valtuutetuille ja hallitusten jäsenille. Kysely lähetettiin kaikkiaan 10 354 henkilölle. Vastausprosentiksi muodostui 30,4 %.

MDI on yksityinen ja puolueeton yritys.

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic