Lounais-Häme Kanta-Häme

Kanta-Häme saa oman liikennejärjestelmäsuunnitelman – Tavoitteena myös yhteistyö maakuntien välillä

"Otamme Kanta-Hämeen oman liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelussa huomioon Länsi-Suomen yhteisen strategian ja sen linjaukset."
Kanta-Hämeessä laaditaan parhaillaan maakunnan omaa liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Kuva: Juhani Salo
Ohituksia ja kaistanvaihtoja, äänimerkkejä ja valojen vilkuttelua, toisinaan myös eleitä, huutelua ja äkkijarrutuksia. Näin suomalaiset kokevat autoilijoiden reagoivan, kun heillä menee hermo liikenteessä. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Kanta-Hämeessä laaditaan parhaillaan maakunnan omaa liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Sitä laaditaan samanaikaisesti, kun kuusi Länsi-Suomen maakuntaa valmistelevat yhteistä liikennestrategiaa. Strategiatyöllä halutaan viestittää maakuntien yhteinen tahtotila valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitteluun, jotta siinä huomioidaan Länsi-Suomelle tärkeät asiat. Mukana yhteisen liikennestrategian laatimisessa ovat Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnat.

– Otamme Kanta-Hämeen oman liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelussa huomioon Länsi-Suomen yhteisen strategian ja sen linjaukset. Näin saamme aikaan toimivan vuoropuhelun sekä valtakunnan tason suunnitteluun että maakuntien yhteistyön välille, sanoo liikenneasiantuntija Juuso Helander Hämeen liitosta.

Kanta-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelmassa määritetään liikennejärjestelmän tavoitteet ja kehittämistarpeet sekä tarvittavat toimenpiteet maakunnan ja sen seutujen tasolla.

Viimeisin Kanta-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma on vuodelta 2014. Siksi Hämeen liitossa on käynnistetty sen uusiminen. Tavoitevuodeksi on asetettu vuosi 2040.

Suunnittelua ohjaa työryhmä, jossa mukana ovat Kanta-Hämeen kunnat, Hämeen ja Uudenmaan Ely-keskukset, Väylävirasto, Traficom sekä Hämeen ja Riihimäen–Hyvinkään kauppakamarit. Työryhmän puheenjohtajana toimii Hämeen liiton johtava asiantuntija Heikki Pusa ja käytännön työtä ohjaa liikenneasiantuntija Juuso Helander.

Kanta-Hämeen omaan suunnittelutyöhön voi tutustua Hämeen liiton kotisivuilla.

Länsi-Suomen maakuntien yhteisen liikennestrategian tavoitteena on tunnistaa teemoja, joissa maakuntien on hyödyllistä ja kustannustehokasta tehdä maakuntarajat ylittävää yhteistyötä. Kaikille yhteisiä kehittämisen kohteita on löytynyt ja näihin Länsi-Suomen maakuntahallitusten puheenjohtajat ja valtakunnallisen suunnitelman laadinnassa mukana olevat kansanedustajat antoivat evästystä huhtikuussa pidetyssä kokouksessaan.

Kehittämiskohteet on ryhmitelty neljään teemaan strategiatyön laadinnan helpottamiseksi. Teemat ovat: sujuva arki tiiviin yhdyskuntarakenteen alueilla, maaseutualueilla liikkumispalvelut ja tehokas logistiikka vahvistavat elinvoimaa, eri toimialojen työvoima saavuttaa työpaikan kauempaakin ja kansalliset ja kansainväliset yhteydet toimivat arjessa; ihmiset ja tavarat saavuttavat määränpäänsä.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic