Lounais-Häme Hämeenlinna

Kanta-Häme saa rippeet valtion yritystuista – tuet tuulivoimaan ja suuriin kaupunkeihin

Mm. Jokioisilla toimiva Luonnonvarakeskus sai yritystukea.

Kauppalehden selvityksen mukaan suorat yritystuet keskittyivät Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Kanta-Hämeen yritykset saivat vain rippeitä valtion yritystuista vuosina 2015–2017.

Maakunnassa merkittävän määrän yritystukea sai vain Hämeenlinna, johon laskentavuosina maksettiin 8,2 miljoonaa euroa yritystukea. Hämeenlinna ei ole saanut likimainkaan kokonsa mukaista osuutta tuista.

Vain Jokioisille reilusti tukia kokoonsa nähden maakunnassa

Leijonanosan tuista haukkasi Helsinki, jonka yritykset saivat 499,8 miljoonaa euroa. Espoo, Oulu ja Tampere eivät suhteessa jääneet paljon pääkaupunkia heikommaksi. Espoon potti oli 95,6, Oulun 76,4 ja Tampereen 61,5 miljoonaa euroa.

Suurimpien kaupunkien valtavaa osuutta selittää osin suurten yritysten kotipaikka näissä kaupungeissa. Toisaalta tukea saivat paljon myös eräät pienet paikkakunnat, mikä selittyy tuulivoimatuella. Kalajoelle maksettiin 76,3 miljoonaa euroa ja Iille 22,0 miljoonaa euroa.

Kanta-Hämeen kuntien yritystukia kuvaa, että Humppilaan niitä maksettiin vajaa 60 000 euroa. Maakunnan toiseksi suurin maalaiskunta Hattula sai 438 000 euroa.

Jokioinen on Kanta-Hämeen ainoa kunta, joka sai asukaslukuunsa nähden reilusti yritystukia. Yritystukien määrää selittää, että kunnassa toimii Luonnovarakeskus (Luke).

Kauppalehti laski suoria yritystukia eikä ottanut mukaan esimerkiksi kaikkia erilaisten veroasteiden kautta syntyviä laskennallisia yritystukia. Hyvin merkittäviä suoria yritystukia ovat Business Finlandin (aiemmin Tekes) tutkimus- ja kehitystuet, investointituet, varustamojen palkkatuet, tuulivoimatuet ja muut energiatuet.

Forssalle 2,4 miljoonaa

Yrityksistä eniten tukea sai Viking Line (78,1 miljoonaa euroa). ST1:n ja S-ryhmän yhteinen tuulivoimayhtiö Tuuliwatti, jolla ei ole yhtään työntekijää, on saanut 65,8 miljoonaa euroa. Tallink Siljan tuki oli 47,7 miljoona euroa. Metsä Group sai 40,4 miljoonaa euroa, mitä selittää ilmeisesti Äänekosken uuden tehtaan rakentaminen.

Kanta-Hämeen kuntien yritystuet: Forssa 2,4 miljoonaa, Hattula 438 000, Hausjärvi 482 000, Humppila 60 000, Hämeenlinna 8,2 miljoonaa, Janakkala 1,4 miljoonaa, Jokioinen 4,7 miljoonaa, Loppi 314 000, Riihimäki 2,8 miljoonaa, Tammela 341 000 ja Ypäjä 145 000 euroa. Miljoonaluvut on pyöristetty lähimpään sataantuhanteen euroon ja muut luvut lähimpään tuhanteen euroon. HÄSA

Kommentti: Verot ja tuet täysin sekaisin

Yritystukikeskustelu on ryöpsähtänyt käsittämättömille urille. Keskustelussa sotketaan ilmeisesti tietoisesti verotasot ja suorat yritystuet.

Suomen korkeita veroja pyritään paikkaamaan esimerkiksi vientiteollisuuden tavallista alhaisemmalla sähköverolla. Teollisuus sanoo, ettei se halua tukea vaan kilpailukykyiset verot.

Suorat yritystuet sen sijaan ovat riihikuivaa rahaa. Jos sellaista maksetaan, pitäisi järjestelmän olla toimiva ja tuelle pitäisi saada vastinetta. Järjestelmä ei toimi, jos valtion varoin rakennettu liiketoiminta viedään ulkomaille. Järjestelmä ei toimi, jos valtion tuella rakennettu tuulivoimapuisto puretaan. Puisto purettiin, jotta saatiin tilalle syöttötariffin kautta tukea saava tuulivoimapuisto.

Tekes (nykyinen Business Finland) ei ole kyennyt osoittamaan, että sen tutkimukseen ja tuotekehitykseen vuosittain pumppaamat noin puoli miljardia olisivat tuottaneet. Kannettu vesi ei ole pysynyt kaivossa. Varoilla on jopa rahoitettu huuhaata.

Yritystuista pitää käydä keskustelua, mutta keskustelun soisi laskeutuvan pilvistä ja todellisen liiketoiminnan tasolle.

 

Juttua muokattu 11.3. kello 18.04: Korjattu MTT:n tilalle Luonnonvarakeskus.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic