Lounais-Häme

Kanta-Häme Suomen synkin rattijuopumusmaakunta – ja Forssassa Kanta-Hämeen synkimmät lukemat

Synkimmät luvut Forssassa, myös Jokioinen erottuu negatiivisesti. Päihtyneiden kuljettajien käräyttäminen on yksi Hämeen poliisin painopistealueista.

Kanta-Hämeessä jää kiinni rattijuoppoja valtakunnallisesti vertailtuna eniten koko maassa, kun kärähtäneiden kuljettajien määrä suhteutetaan maakunnan väkilukuun.

Maakunnassa puhallutetuista kuskeista rattijuopumuksen rajan on tämän ja kahden edellisen vuoden aikana ylittänyt 11,4 kuljettajaa tuhatta asukasta kohden. Maakunnista toiseksi suurin rattijuoppotiheys oli Lapissa (10,7) ja kolmantena tuli Päijät-Häme (10,3).

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki uskoo poliisilaitoksen alueelle kuuluvien maakuntien nousun kärkeen johtuvan osittain suurista seudun läpi kulkevista liikennemääristä, mutta myös tehokkaasta liikenteenvalvonnasta.

– Meillä on pidetty erillinen liikennevalvontasektori voimissaan, ja tämä nostaa aluetta tilastoissa ratkaisevan marginaalin verran.

Koskimäki toteaa, että vaikka Kanta-Häme nousee valtakunnallisesti kärkeen, erot ovat pieniä. Valtakunnallinen keskiarvo on 8,8 rattijuoppoa tuhatta asukasta kohden.

Maakunnan synkimmät luvut ovat Forssassa, jossa rattijuoppoja paljastui 14,3 tuhatta asukasta kohden. Luku on neljänneksi korkein koko maassa. Myös Riihimäellä, Janakkalassa ja Jokioisilla rattijuoppoja paljastui maakunnallisesti vertailtuna keskiarvoa enemmän, Hattulassa selvästi vähemmän.

Suurehkot kuntakohtaiset erot johtuvat Koskimäen mukaan siitä, että poliisin muullakin toiminnalla on vaikuttavuutta rattijuopumustilastoihin.

– Suurin osa rattijuopoista jää lennosta kiinni järjestyspartioiden toiminnan seurauksena.

Janakkalassa poliisi on tavannut poikkeuksellisen paljon huumausaineita käyttäneitä kuljettajia, neljänneksi eniten koko maassa kunnan väkilukuun suhteutettuna.

– Forssassa ja Janakkalassa on poliisin ennestään tuntemia huumeiden käyttäjiä, jotka aiheuttavat myös liitännäisrikollisuutta.

Koskimäki kertoo, että huumausaineita nauttineiden kuljettajien osuus rattijuopoista romahti kesällä. Vielä viime keväänä yli 40 prosenttia Hämeessä tavatuista rattijuopoista oli käyttänyt huumeita, pääasiassa kannabista ja amfetamiinia. Kesäkuukausina alkoholia juoneiden osuus kasvoi jopa 80 prosenttiin.

– Lämmin kesä varmaan vaikutti siihen, että alkoholia nauttineiden kuljettajien osuus kiinni jääneistä kasvoi.

Ilkka Koskimäki sanoo, että poliisi toimii riittävästi koko laitoksen alueella.

– Seurantamme mukaan meillä on vaikuttavuutta myös toiminta-alueemme reuna-alueilla. Myös liikennevalvontaa on kaikkialla. FL

Lähde: Artikkelin luvut perustuvat Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa vertaillaan poliisin tilastoja vuodesta 2016 heinäkuun loppuun 2018. Luvuissa on huomioitu sekä alkoholin että huumausaineiden vaikutuksen alaisena kiinni jääneet kuljettajat.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic