Lounais-Häme

Kanta-Häme tuottaa lähiruokaa pääkaupunkiseudulle

Kanta-Hämeen valttikortti elintarviketuotannossa on sen sijainti.

Maakunnasta löytyy teollisuudelle sopivaa infrastruktuuria ja maataloudelle suotuisat olosuhteet. Sijainti takaa myös logistiikkaketjujen toimivuuden, mikä hyödyttää niin isoja kuin pieniä toimijoita.

-Ei ole sattumaa, että Lidlin logistiikkakeskus sijaitsee Janakkalassa, Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Minna Takala toteaa.

Elintarvikkeiden tuotanto työllisti Kanta-Hämeessä vuonna 2015 lähes 2000 ihmistä.

Alan kokonaisliikevaihto nousi noin 619 miljoonaan euroon.

 

Viime vuosina ruoan laadun, lähiruoan ja luomutuotannon merkitys kuluttajille on noussut, mikä on lisännyt kiinnostusta lähellä tuotettua ja kotimaista ruokaa kohtaan.

– Olemme sijainniltamme useamman miljoonan ihmisen lähiruokamarkkinat. Juuri tässä tuottajat ovat vahvoilla, Takala toteaa.

Kanta-Hämeessä tuotettua ruokaa voidaan markkinoida lähiruokana niin pääkaupunkiseudulla kuin Turun ja Tampereen alueilla.

-Täällä on osattu hyödyntää myös ruoan laadukkuus. Hyvä esimerkki on riihimäkeläisen Trans Farmin tuottama kumina.

Takala kertoo kuminan kasvavan Suomen olosuhteissa todella aromaattiseksi. Trans Farm tuottaa tällä hetkellä 27 prosenttia maailman kuminasta, ja on näin maailman suurin kuminantuottaja.

 

Takala nostaa esiin myös Kanta-Hämeen aseman elintarviketeollisuuden suunnannäyttäjänä.

Hamkin Lepaan ja Mustialan yksiköt ja Luonnonvarakeskus Jokioisilla tutkivat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ruoantuotannon parissa.

-Sijainti ja puitteet luovat mahdollisuudet myös uudenlaiselle tuotannolle. Esimerkiksi Tammelaan on nyt perustettu hyönteisfarmi.

Samaa toteaa Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen.

Hän kertoo Linnan Kehityksen neuvottelevan usean yrityksen kanssa liiketoiminnan kehittämisestä, laajentumisesta tai uudelleenjärjestelyistä.

-Sijainnin, infrastruktuurin ja palveluverkoston puolesta meillä on hyvät edellytykset uusille toimijoille. Meillä on myös valmius rakennuttaa sopivia tiloja tarpeen mukaan. FL

 

Korjattu klo 13.20 kuvatekstin kasviksi öljypellava.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic