Lounais-Häme

Kanta-Hämeen kansanedustajat pitävät kiinni Riihimäestä

Kanta-Hämeessä on viime aikoina käyty keskustelua uuden sairaalan rakentamisesta ja koko maakunnan tulevaisuudestakin.

Riihimäellä tehty kuntalaisaloite kaupungin, ja mahdollisesti koko seudun, liittymisestä HUS-piiriin ja Uudenmaan maakuntaan, on ollut lausunnolla ainakin sairaanhoitopiirissä ja Hämeen liitossa.

Rikkana rokassa on myös Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteinen alustayhtiö, joka perustetaan syventämään yhteistyötä.

 

Riihimäellä tehdyn Uusimaa-aloitteen on allekirjoittanut 224 henkilöä, joka ei ole paljon vajaan 29 000 asukkaan kaupungissa. Painoarvoa sille on kuitenkin tuonut se, että nykyinen kaupunginjohtaja Sami Sulkko on esittänyt samansuuntaisia mielipiteitä.

Riihimäen seudulla olisi myös haluttu lykätä päätöksiä uuden Kantasairaalan rakentamisesta siihen asti, että varmuus sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisesta saadaan. Päätökset on kuitenkin tehty ja hanke etenee.

Hämeen Sanomat kysyi maakunnan kuudelta kansanedustajalta heidän näkemyksiään viime aikojen keskustelusta.

 

Maakuntahallituksen hämeenlinnalainen puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) kannattaa vahvasti maakunnan nykyistä rakennetta ja Kanta-Hämeen tarpeista lähteviä kumppanuuksia.

-Riihimäen irtaantumiskeskustelu on yllättäen lähtenyt liikkeelle keskussairaalan investoinnista, vaikka kaupunki ei ole missään vaiheessa sairaanhoitopiirin talousarvioita ja taloussuunnitelmia käsiteltäessä ottanut esiin vaihtohalujaan.

Filatov ennustaa, ettei siirtyminen Uudellemaalle toisi Riihimäelle ainakaan lisää äänivaltaa omissa asioissaan. Lisäksi se siirtäisi monia toimintoja, esimerkiksi TAYS-yhteistyön mahdollistamaa erikoissairaanhoitoa, Hämeenlinnaan.

Myös riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) muistuttaa, että Riihimäki antoi vuonna 2016 valtioneuvostolle lausuntonsa maakuntalakiesitykseen.

-Yksimielisen lausunnon mukaan Riihimäki kuuluu Kanta-Hämeeseen.

Pekonen ei pidä maakuntakeskustelua ajankohtaisena juuri nyt. Jos maakuntauudistus kaatuu, asiaa voidaan tarkastella uudelleen.

-Itse en tosin näe demokratian kannalta tai taloudellisesta näkökulmasta maakunnan vaihtamisessa positiivisia vaikutuksia riihimäkeläisille.

 

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja, loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) toteaa lyhyesti pitävänsä Hämettä aika toimivana kokonaisuutena, kun 18 maakuntaa tullee hallinnon rakenteeksi.

Samoilla linjoilla on riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.).

-Kanta-Häme nykymuodossaan on tarkoituksenmukainen.

Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) pitää maakunnan yhtenäisyyden vaalimista tärkeänä.

-Ilman Riihimäkeä Kanta-Häme maakuntana olisi liian pieni.

Hän muistuttaa eduskunnan tämän viikon keskustelusta.

-Se teki hyvin selväksi, että maakuntapohjainen sote on myös oppositiopuolueiden linja ja perustuslakivaliokunnan asettamien tiukkojen reunaehtojen puitteissa ainoa vaihtoehto.

 

Kriittisin on forssalainen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.). Hän korostaa, että toteutuessaan maakunnista ei suinkaan tule itsenäisiä. Ne ovat valtion tiukassa ohjauksessa, koska verotusoikeus puuttuu.

Hän ennustaa, että maakuntien määrää vähennetään tulevaisuudessa.

-Pienenä maakuntana olemme ensimmäisten joukossa, joihin kohdistuu paineita liittyä toiseen maakuntaan. Oman maakuntamme seutujen tulevaisuus askarruttaa minua eniten. Näkeekö maakuntavaltuuston enemmistö maakunnan keskuskaupunkia laajemmalle?

 

Anttila kaipaa maakunnan johtoon eläkkeellä olevan maakuntajohtajan Juhani Hongan asennetta.

-Olemassaolon edellytys on koko maakunnan tasapuolinen kehittäminen seutujen omien vahvuuksien pohjalta.

Hänestä ei ole ihme, että Riihimäki halua pääkaupunkiseudun imuun.

-Lounais-Hämeenkin pitää arvioida jatkossa omat tulevaisuuden mahdollisuutensa. 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic