Lounais-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeen keskussairaalassa koronauupumus uhkaa näkyä poissaoloina – "Monella henkinen jaksaminen alkaa olla tapissa"

Joulu ja vuodenvaihde ahdistavat jo nyt keskussairaalan väkeä, kun korona, kausi-influenssa ja rs-virus jylläävät yhtä aikaa.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa pitkäkestoinen työkuormitus uuvuttaa henkilöstöä yhä enemmän. Siitä johtuvat poissaolot ovat yleistyneet tämän syksyn aikana.

Sairaalan tehyläisten työntekijöiden pääluottamusmies Piritta Järvinen kertoo, että hän on saanut yhteydenottoja työuupumuksesta nyt selvästi enemmän kuin aiemmin koronaepidemian aikana.

– Kyllä tällä on mielestäni selvä yhteys koronatilanteen heikkenemiseen jälleen kerran. Kesällä ehdittiin hetken kuvitella, että ehkä pahin on jo ohi, ja kun niin ei ollutkaan, henkilökunta ei enää pysty venymään, hän sanoo.

Työhyvinvointitutkimuksen tuloksia käydään läpi

Myös sairaalan henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua sanoo, että tilanne on huolestuttava, kun koronatapausten ennustetaan vain jatkavan nousuaan kohti vuodenvaihdetta.

– Fyysistä jaksamista ehkä vielä riittäisikin, mutta monella henkinen jaksaminen alkaa olla tapissa, hän sanoo.

Keskussairaala on juuri saanut käyttöönsä Työterveyslaitoksen tuoreen työhyvinvointitutkimuksen tulokset. Kanta-Hämeen keskussairaala on yksi viidestä tutkimuksessa mukana olevasta sairaalaorganisaatiosta.

Alaluusua kertoo, että tulosten läpikäyminen on vielä kesken. Silti jo nyt voi sanoa, että henkilöstön väsymys on kasvanut ja myös alanvaihtoa suunnittelee useampi kahden vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna.

– Kesän jälkeen epävarmuus on taas lisääntynyt, ja vuodenvaihde huolettaa kaikkia, Alaluusua sanoo.

Yt-uhkaus jätti jäljen

Piritta Järvinen sanoo, että työnantajan edustajat kyllä kuuntelevat ja ottavat vastaan työntekijöiden palautetta. Kenelläkään ei vain ole sellaista viisastenkiveä, jolla asiat saataisiin korjattua nopeasti.

– Esimerkiksi työvoimapula on meillä kova, mutta niin on muuallakin. Kun siihen lisää jatkuvan epävarmuuden, henkilöstön jaksaminen on ollut jo pitkään todella kortilla, sanoo Järvinen.

Hän kertoo, että syksyllä käyty keskustelu mahdollisista lomautuksista näkyy ilmapiirissä edelleen. Vaikka ajatus lomautuksista hylättiin nopeasti, se nousee työntekijöiden keskusteluissa silti esiin vieläkin.

– Se tuntui silloin niin pahalta, märältä rätiltä henkilöstön kasvoille. Siksi se ei ihan heti unohdu, Järvinen kertoo.

”Ottakaa koronarokote”

Alaluusualla ja Järvisellä on yksi yhteinen toive: että kansalaiset kävisivät ottamassa koronarokotteet.

Molemmat sanovat, että nimenomaan rokottamattomien tartunnat kuormittavat nyt koko terveydenhuollon järjestelmää.

– Yhteys on niin selvä, että on vaikea ymmärtää, miksi jotkut kieltäytyvät rokotuksista. Kun myös kausi-influenssa ja rs-virus jylläävät, koronaa ei tarvittaisi siihen lisäksi, Järvinen sanoo.

– Rokottautuminen olisi keino vaikuttaa suoraan hoitohenkilöstön jaksamiseen, Alaluusua sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic