Lounais-Häme

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ollaan hereillä koronaviruksen takia, THL:n ohjeistuksia seurataan herkeämättä

Koronavirusohjeistuksia seurataan tiiviisti Kanta-Hämeen keskussairaalassa, mutta omia ohjeistuksia epidemian takia ei ole laadittu. Kausi-influenssan sesonki on infektioylilääkärin mukaan vasta edessä.
Jos vakavaan influenssariskiryhmään kuuluvalla on rokotus ottamatta, se kannattaa vielä ottaa, sillä influenssaa voi esiintyä vielä myöhään keväälle. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen
Jos vakavaan influenssariskiryhmään kuuluvalla on rokotus ottamatta, se kannattaa vielä ottaa, sillä influenssaa voi esiintyä vielä myöhään keväälle. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tarkkaillaan tiiviisti Kiinan koronavirusepidemian kehittymistä.

Infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo, että keskussairaalalla ei ole laadittu koronavirukseen liittyviä omia ohjeistuksia, vaan lääkärit seuraavat tiiviisti, jopa useita kertoja päivässä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivityksiä ja kansallisia ohjeita.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on valmistauduttu mahdolliseen koronavirusepäilyyn Mikkolan mukaan samalla rutiinilla kuin muihinkin vastaaviin tarttuviin infektiotauteihin.

Jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa, yleisöltä toivotaan, että he ilmoittautuvat puhelimitse terveydenhoitoon.

– Siihen pyrimme, että matkailijatkin tämän tiedostaisivat, Mikkola sanoo.

Perusterveydenhoito konsultoi erikoissairaanhoitoa, jonka jälkeen potilas tuodaan keskussairaalaan suoraan erityksiin ja näytteiden ottoon niin, ettei ulkopuolisia ihmisiä altistu tartunnalle.

Mikkola korostaa, että tämä on normaalia rutiinia terveydenhuollossa.

– Kiinan koronavirus ei ole tällaista valmiutta pystyttänyt. Lähi-idässä on ollut monta vuotta MERS-virus, joka edellyttää ihan samanlaista valmiutta.

Työnantajat huolissaan

Keskussairaalan asiakkaat eivät ole Mikkolan mukaan juurikaan kyselleet koronaviruksesta. Sen sijaan työnantajilla, joilla on työntekijöitä Kiinassa, on esiintynyt asiasta jonkin verran huolta.

– Ohje on, että jos Manner-Kiinassa oleskelleella ilmaantuu 14 vuorokauden sisällä kuume- ja hengitystieoireita, niin heidät tutkitaan. Oireettomille ei erityistoimenpiteitä ole suositeltu.

Kausi-influenssan piikki vasta tulossa?

Kausi-influenssa ei ole Hämeenlinnan seudulla tänä talvena vielä saavuttanut Mikkolan mukaan huippuaan.

Influenssatapauksia voi tulla vielä myöhään keväälle, toukokuulle asti. Sen vuoksi, jos vakavaan influenssariskiryhmään kuuluvalla on rokotus ottamatta, kannattaa se vielä Mikkolan mukaan ottaa. THL:n mukaan Kanta-Hämeessä influenssakäyntien määrä on pysynyt matalalla tasolla, lukuun ottamatta joulu–tammikuun vaihdetta. Tuolloin maakunnassa kivuttiin viikon ajaksi THL:n luokituksessa kohtalaiselle tasolle.

– Esiintymisessä näyttää olevan alueellisesti isoja eroja. Etelä-Pohjanmaalla epidemia oli selvästi viime vuoden puolella, ja tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa näyttää ilmaantuvuus olevan suurta.

Keskussairaalaan ohjataan hoidettavaksi influenssapotilaat, joilla on vakavia perussairauksia kuten sydän- tai keuhkosairauksia.

– Myös vaikeasti ylipainoiset ihmiset kuuluvat riskiryhmään, joilla on riski ajautua tehohoidon tarpeeseen influenssan takia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic