Lounais-Häme

Kanta-Hämeen kunnat linjaavat kantansa vapaaehtoiseen soteen tammi-helmikuussa

Hämeen liiton kyselyllä kartoitetaan vapaaehtoisen maakunnallisen sote-organisaation mahdollisuuksia. Sillä varaudutaan sote-paketin kaatumiseen.
Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen uskoo, että perustuslakivaliokunnan lausunto sote- ja maakuntalakipaketista valmistuu tammikuun loppuun mennessä. Kuva: Terho Aalto

Kanta-Hämeen kunnat linjaavat kantansa vapaaehtoisen maakunnallisen sote-organisaation perustamiseen vasta tammi-helmikuussa eli vain hieman ennen hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalonhetkiä.

Alun perin Hämeen liitto ajatteli saavansa kuntien vastaukset jo vuoden loppuun mennessä.

– Kunnista viestittiin, ettei näin iso asia mahdu vuoden viimeisiin valtuustoihin. Mekin seuraamme nyt mieluusti hiukan pidemmälle perustuslakivaliokunnan työskentelyä, kertoo Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Kyselyllä maakuntaliitto pyrkii varautumaan hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumiseen, muuttumiseen tai merkittävään viivästymiseen. Lakipaketin kohtalo ratkeaa ennen maaliskuun puoltaväliä, jolloin eduskunta lopettaa työnsä.

Ahonen arvelee, että perustuslakivaliokunnan lausunto valmistuu tammikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen lakipaketin pitää vielä palata sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ennen eduskunnan suuren salin käsittelyä.

– Melkoinen kiirehän tämän kanssa tulee joka tapauksessa.

Maakuntaliiton kyselyn tarkoituksena on saada kunnilta valtuustotason linjaukset siitä, halutaanko Kanta-Hämeeseen rakentaa maakunnallinen sote-kuntayhtymä tai muu yhteinen organisaatio vapaaehtoiselta pohjalta, mikäli valtakunnallinen uudistus ajaa karille.

Ahonen vinkkaa, että Oma Hämeen sivuilta löytyy paljon monenlaisia aineistoja, joihin kunnat voivat tutustua vastauksia työstäessään.

Kuntien näkemyksiä on tarkoitus käsitellä helmikuun maakuntahallituksessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic