Lounais-Häme

Kanta-Hämeen lehtiperhe saa vappuna uuden päätoimittajan

Idea syntyi Forssan Lehden 100-vuotisjuhlissa joulukuussa. Siitä alkoi prosessi, jonka seurauksena Petri Hakala aloittaa Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden päätoimittajana tulevana vappuna. Myöhemmin hän ottaa vastaan myös toimitusjohtajan tehtävät.

Kahteenkin otteeseen Iltalehden päätoimittajana toiminut Hakala tunnustautuu forssalaiseksi.

-Vaikka olen Helsingissä syntynyt, perheemme muutti isän työpaikan perässä Forssaan, kun olin 10-vuotias. Kävin siellä kouluni ja pelasin FoPSissa jääkiekkoa. Ensimmäinen lehtialan työpaikkani oli Forssan Lehdessä toimitusharjoittelijana.

 

Hakala sittemmin on tehnyt uraa ensin Uudessa Suomessa ja Iltalehdessä. Maakuntamediakaan ei ole hänelle tuntematon, sillä hän toimi Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansan vastaavana päätoimittajana ja toimitusjohtajana tämän vuosikymmenen alussa.

-Tulen uuteen tehtävään nöyränä, en sillä kulmalla, että tässä nyt tullaan isolta kirkolta neuvomaan, kuinka lehtiä tehdään. Hämeen Sanomissa on sentään harjoitettu kustannusbisnestä jo 140 vuotta.

Sitä, ettei mikään muutu, Hakala ei silti lupaa.

-Toiminnassa on varmasti kehittämistä. Ei voi ajatella, että näin on aina tehty ja sen pitää riittää.

Hän uskoo, että maakuntamedialla on tulevaisuus, kun osataan tehdä oikeita asioita.

-Kun kysynnän vaatimukset muuttuvat, tarjontaakin pitää osata muuttaa.

Hakala korostaa sitä, että ensin hänen pitää tutustua asioihin ja ihmisiin perinpohjaisesti.

-En halua mennä syvemmälle ennen kuin olen munaskuita myöten opetellut, mitä lehtiperheessä nyt tehdään ja millaisia hankkeita on suunnitteilla.

 

Satakunnan Kansan ajoilta Hakala tuntee maakuntalehden vahvuudet ja heikkoudet.

-Sillä on etuna yhteisöllisyys. Se, että asutaan jossakin ja kuulutaan johonkin yhteisöön. Media voi painottaa läheisyyteen ja sitä kautta tuottaa uniikkia sisältöä, jota muut eivät tee.

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja se on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä. Hakala arvioi, että tässä voi olla maakuntamedialle isompi vahvuus kuin nyt ymmärretäänkään.

-Kantahämäläisellä mediaperheellä pitää olla sellainen kaiku ja klangi, että se on turvallinen ympäristö lukea mainostaa ja markkinoida.

 

Oltiin maakuntauudistuksesta mitä mieltä tahansa, Petri Hakala arvioi, että se saattaa kasvattaa maakuntahenkeä.

-Tässä median pitäisi palata juurilleen ja pohtia, mitä tarkoittaa maakunnan ja sen asukkaiden hyvinvoinnin hyväksi toimiminen.

Vaikka junien kulkeminen ja pysähtyminen on tärkeää, koko huomio ei saa kiinnittyä siihen.

-On se traagista, jos seudun ja maakunnan hyvinvointi on kiinni vain siitä, kuinka Vapaavuoren luotijunat pysähtyvät, jotta ihmiset pääsevät muualle töihin. Asiaa on tarkasteltava toisinkin päin – maakuntaa on rakennettava ja kehitettävä.

 

Hakala kertoo, että asunto Hämeenlinnan keskustassa on jo tiedossa.

-Aion viettää aikaa Hämeenlinnassa ja maakunnassa sekä olla näkyvillä tapahtumissa. Ja olla tietysti myös oman talon ihmisten käytettävissä.

Hän jäi loppuvuodesta pois Iltalehden palveluksesta, koska organisaatiouudistuksessa tarjolla olleet tehtävät eivät innostaneet.

Hän kiistää sen, että käyttäisi maakuntalehteä astinlautana takaisin ”Helsingin lihapatojen” ääreen.

-Helsingin median tunnen jo. Sentyyppistä kunnianhimoa ei ole. Minulla on noin 10 vuotta työuraa jäljellä ja ajattelin tehdä sitä Kanta-Hämeessä.

Kantahämäläiselle lehtiperheelle on uuden päätoimittajan myötä tarjolla mm. vankka kokemus median digitalisaation eturintamasta.

 

Forssa ja Forssan Lehti ovat siis miehelle entuudestaan tuttuja, muutamat toimittajatkin vielä niiltä ajoilta, jolloin Hakala aloitteli uraansa opiskelujen ohessa.

-Isän sukujuuret ovat syvällä hämäläisessä maaperässä. Avovaimon suku taas on Hämeenlinnan seudulta, joten nämäkin nurkat ovat tuttuja. 

 

Petri Hakala
56-vuotias, asuu Kauniaisissa.Ylioppilas Forssan Yhteislyseosta 1981.Opiskeli saksaa ja urheilupsykologiaa Salzburgin yliopistossa Itävallassa 1982-1983.Toimittajatutkinto Tampereen yliopistosta 1986.Forssan Lehdessä toimittajana 1983-1986, sen jälkeen Uudessa Suomessa toimittajana ja kotimaan uutisten tuottajana.1980-luvun lopulla sanomalehtiopin tuntiopettajana Tampereen yliopistossa o.t.o.Iltalehti, erilaisia päällikköpestejä 1989-1995, päätoimittaja/ vastaava päätoimittaja 1995-2010, 2013-2017.Satakunnan Kansa, toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja 2010-2013.Aloittaa Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden päätoimittajana 1.5.2018.Pauli Uusi-Kilponen jatkaa Hämeen Sanomat oy:n toimitusjohtajana marraskuuhun ja sen jälkeen Aina Group oyj:n toimitusjohtajana.Perhe & harrastuksetAvopuoliso, joka työskentelee tällä hetkellä Ruotsissa.Kolme lasta, joista kaksi jo aikuisia.Urheilu monipuolisesti, kiekkoillut A-nuorten SM-sarjassa ja 1. divisioonassa.”Jääkiekossa olen aina ollut oikea käsi alhaalla pelaava vasen, kiekollinen puolustaja.”A-valmentajatutkinto.Lukeminen, yhteiskunnallisten asioiden ja ilmiöiden seuraaminen.Maanpuolustuskurssiyhdistys, UKK-seura. ”Sotiemme aikainen historia ja kansakunnan toipuminen kiinnostavat ihmisten tarinoiden kautta.””Pianonsoitto omaksi iloksi. Kun teoriaharjoitukset eivät maistuneet, teimme Forssan Musiikkiopiston silloisen rehtorin Lehtosen Taunon kanssa yhteisen päätöksen keskittyä pimputteluun yksityisoppilaana. Lämmöllä muistelen niin Taunoa kuin opettajaani Grandellin Raunia.”

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic