Lounais-Häme

Kanta-Hämeen neljästä uudesta koronatartunnasta yksi Forssassa, uusien tapausten määrä laskenut – Johtajaylilääkäri: "Vielä ei ole löysäilyn varaa"

Johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan suunta on erittäin hyvä, jos tämä ei jää yksittäiseksi viikoksi. Karanteenissa on parhaillaan vajaa 870 kantahämäläistä
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi alueen epidemiatilanteesta medialle etäyhteyden välityksellä keskiviikkona. Kuva: Pekka Rautiainen
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi alueen epidemiatilanteesta medialle etäyhteyden välityksellä keskiviikkona. Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka Kanta-Häme on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, uusien koronatapausten määrä laski viime viikolla 30 prosenttia edellisviikosta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen korostaa, että viime viikko oli silti alueen kolmanneksi korkein viikko koskaan.

– Suunta on erittäin hyvä, jos tämä ei jää yksittäiseksi viikoksi.

Myös positiivisten koronanäytteiden osuus on laskenut hieman 3,8 prosenttiin ja ilmaantuvuusluku on nyt 131 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.

Leskisen mielestä liikunta- ja virkistystilojen sulkemiselle on silti iso tarve, koska tilanne pitää saada Kanta-Hämeessä selvästi alle 50 koronatapauksen viikkovauhtiin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti tiistaina, että myös Kanta-Hämeen urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja määrätään kokonaan suljettavaksi ajalle 1.–14.4.

– Vaikka ilmaantuvuus on kääntynyt vähän laskuun, vielä ei ole löysäilyn varaa.

Tehohoidon kuormitus jatkunut yli kuukauden

Päätös tilojen sulkemisesta voidaan tehdä kahdeksi viikoksi kerrallaan. Leskisen mukaan tässä ajassa voidaan jo nähdä, mihin suuntaan tilanne on kääntymässä.

– Jos olisi vielä ollut korkean ilmaantuvuuden viikko, olisin sanonut, ettei aika riitä. Nyt voi olla ihan hilkulla, miten käy huhtikuun puolenvälin tienoilla.

Liikkumisrajoitukset eivät ole Leskisen mielestä edelleenkään ajankohtaisia maakunnassa.

– Olen ollut sitä mieltä, että keino pitää olla työkalupakissa, jos tilanne pahenee, Kuormitus sairaalassa jatkaa kasvuaan sen jälkeenkin, kun ilmaantuvuus kääntyy laskuun. Tapaukset tulevat 1–2 viikon viiveellä sairaalaan.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kahdeksan koronapotilasta, joista yksi tehohoidossa. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa yksi koronapotilas.

Tähän mennessä Kanta-Hämeessä on hoidettu 19 koronapotilasta teho-osastolla ja yli 80 potilasta osastohoidossa.

– Sairaalakuormitus on pysynyt tehohoidon kannalta puolitoista kuukautta jatkuvalla, joskin vielä pienellä, kuormituksella, Leskinen kertoo.

Viime viikolla Kanta-Hämeessä menehtyi kolme koronapotilasta. Leskisen mukaan syksyllä menehtyneet olivat pääsääntöisesti riskiryhmää tai iäkkäitä. Nyt sairaalahoitoon on joutunut aikaisempaa nuorempia potilaita ja perusterveitä, mutta menehtyneet ovat yhä olleet pääsääntöisesti riskiryhmäläisiä.

Uusia tartuntoja eri puolilla maakuntaa

Tiistain 30.3. aikana Kanta-Hämeessä todettiin neljä uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista kaksi on Riihimäen seudulta, yksi Hämeenlinnan ja yksi Forssan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan yksi potilaista on sairastunut karanteenin aikana, ja kahden tartunnan jäljet johtavat työskentelyyn Uudellamaalla. Yksi tartunta on jäänyt epäselväksi.

Tähän viikkoon mennessä kantahämäläisistä yli 16-vuotiaista ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut lähes neljäsosa, eli 24,4 prosenttia. Yhteensä ensimmäisen rokotteen saaneita oli tiistaina 34 650.

Täyden rokotuksen eli myös toisen annoksen saaneita on 5 100.

Kela päätti viime viikolla, että se korvaa 27.3. alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat.

Karanteenissa nyt lähes 870 henkilöä

Kanta-Hämeen viikkojen 7–9 koronatapauksista löytyi useita varianttikantoja. Leskisen mukaan pääsääntöisesti kyseessä on ollut koronaviruksen brittimuunnos, mutta myös Etelä-Afrikan muunnoksia on löytynyt.

Uusista covid-19-positiivisista tapauksista 16 prosenttia on sairastunut karanteenin aikana. Tartuntaketjuista epäselviä on ollut 15 prosenttia.

Maaliskuussa tartunnanlähteissä ovat korostuneet sama talous, työpaikka sekä sukulaisten ja ystävien tapaaminen.

Karanteenissa on parhaillaan vajaa 870 kantahämäläistä.

Koronatestejä otettiin viime viikolla taas vähän vähemmän, kun viikolla 11 määrä oli korkeampi. Tämä liittyi Leskisen mukaan laajoihin altistuksiin varsinkin abeilla, minkä takia ihmisiä ohjattiin voimakkaasti testeihin.

Jutta päivitetty 31.3. kello 12.03: Lisätty tietoja ja sitaatteja keskiviikon mediainfosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic