Lounais-Häme Forssa

Kasvomaskisuositus ei juuri näkynyt Forssan julkisissa sisätiloissa lauantaina

Forssalainen Raili Lilja aloitti kasvomaskin käytön kaupan tiloissa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suosituksen jälkeen. Hän pitää suotavana, että muutkin käyttäisivät maskia sisätiloissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen Raili Lilja aloitti kasvomaskin käytön kaupan tiloissa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suosituksen jälkeen. Hän pitää suotavana, että muutkin käyttäisivät maskia sisätiloissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin perjantaina antama laaja kasvomaskisuositus ei vielä lauantaina näkynyt merkittävästi Forssan katukuvassa. Esimeriksi K-Citymarketin asiakkaina ennen puolta päivää vierailleista suurimmalla osalla ei ollut kasvomaskia.

Forssalainen Raili Lilja oli yksi heistä, jotka kulkivat kaupassa maski hengityselimien suojana. Lilja kertoo aloittaneensa maskin käytön sairaanhoitopiirin suosituksen johdosta.

– Ei tämä ihan miellyttävä ole, silmälasit esimerkiksi menevät huuruun. Mutta aion käyttää maskia jatkossakin kaupassa tai jos menen muihin vastaaviin sisätiloihin, Lilja kertoo.

– Olisi suotavaa, että muutkin käyttäisivät kasvomaskia. Se on paitsi muiden, myös oma etu, hän jatkaa.

Henkilökunnalla maski- tai visiiriohjeistus

Citymarketin infopisteen takaa löytyy myyjä Karoliina Kauppi. Hän näkee, ettei maskin käyttö juuri ole lisääntynyt lauantaina aiempaan verrattuna. Toisaalta eräs Citymarketin vakioasiakkaista arvioi, että lauantaina kauppakeskuksessa näkyi enemmän maskin käyttäjiä kuin aiemmin.

– Samat ihmiset käyttävät maskia, jotka ovat alusta asti käyttäneet, Kauppi toteaa.

Citymarketin henkilökunta on saanut ohjeistuksen maskin tai visiirin käytössä. Infon palvelutiskillä asiakaan ja henkilökunnan välissä on pleksi, kaupan puolella henkilökunta käyttää joko maskia tai visiiriä.

– Kyllähän sitä toivoisi, että myös asiakkaat käyttäisivät maskia, Kauppi sanoo.

Kirjastollakin maskien käyttö lisääntynyt

Kirjastot ovat muun muassa postien ja pankkien ohella niitä julkisia tiloja, joita Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kasvomaskisuositus koskee. Kirjastovirkailija Leila Laakkonen kertoo, että joitakin maskeja on aamupäivän aikana kirjaston asiakkailla näkynyt ja niiden käyttö on lisääntynyt.

Palvelutiskillä asiakkaan ja henkilökunnan välissä on pleksi. Henkilökunnalle on tarjolla erilaisia suojaimia, mutta Laakkonen kertoo odottavansa niiden osalta vielä virallista määräystä ylemmältä taholta.

Torilla ei maskeja

Kasvomaskisuositus koskee siis muun muassa julkisia sisätiloja ja yleisötilaisuuksia, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Piipahdus vilkkaalla Forssan torilla osoittaa, että ulkona maskit eivät ole torikävijöiden suosiossa. Näkemyksen vahvistaa torivalvoja Asta Jaakkola.

– Tänään ei ole kasvomaskeja näkynyt. Mutta poliisi kävi toteamassa, että torilla oli vilkkaimmalla hetkellä liikaa väkeä. Vien asian tiedoksi eteenpäin esimiehilleni ja odotan myös terveysviranomaisten ohjeistuksia. Juuri muuta ei asialle tällä hetkellä voi tehdä, Jaakkola sanoo. FL

Käytä maskia

Joukkoliikenteessä, kun lähikontakteja ei aina voida välttää.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt: Maskia pitää käyttää, kun on matkalla näytteenottoon. Maskia suositellaan käytettävän myös, kun odottaa testitulosta mutta on pakko liikkua kodin ulkopuolella.

Matkustajat, jotka saapuvat Suomeen riskialueelta: Maskia tulee käyttää, kun siirtyy maahantulopisteeltä karanteeniin ja jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Toisen asteen oppilaitoksissa eli lukioissa, ammattikouluissa. Maskisuositus koskee myös korkeakouluja, kuten Hamkia.

Maskia on käytettävä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää.

Esimerkkejä

Kaupat, ostoskeskukset, rahapelitilat.

Postit, pankit ja kirjastot.

Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat), uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat.

Kirkot ja vastaavat tilat

Konserttisalit, teatterit, elokuvateatterit ja festivaalit, jotka ovat sisätiloissa.

Kongressi- ja messukeskukset ja vastaavat tilat.

Uusimmat

Fingerpori

comic