Lounais-Häme

Kanta-Hämeen sote ei etene vapaaehtoiselta pohjalta – valmistelu jäissä

Kanta-Hämeessä tuskin saadaan jalkeille omaa maakunnallista sote-mallia, jos valtakunnallinen sote-uudistus kaatuu tai venyy pitkälle tulevaisuuteen.

Vastoin Kanta-Hämeen sote-ohjausryhmän aiempaa linjausta kaupungeista ei ainakaan toistaiseksi löydy yhteistä halua valmistella uudistusta vapaaehtoiselta pohjalta.

Riihimäki katselee myös Uudellemaalle, eikä Forssalla ole kiirettä purkaa omaa seudullista hyvinvointikuntayhtymäänsä, johon on jo keskitetty sekä terveys- että sosiaalipalvelut.

-En lähtisi rakentamaan minkään valtakunnan uusia organisaatioita tässä vaiheessa. Nyt pitää odotella ihan rauhassa, mitä valtakunnan tasolla tapahtuu, ja tehdä päätöksiä vasta sitten, kun määräävä lainsäädäntö valmistuu, tiivistää Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Hän myös arvioi, ettei vain Kanta-Hämeeseen räätälöitävä, mahdollisesti väliaikaiseksi jäävä ratkaisu toisi riittävästi hyötyä suhteessa sen vaatimaan lisätyöhön ja byrokratiaan.

 

Tuuli on kääntynyt. Joulukuussa 2015 Kanta-Hämeen sote-ohjausryhmä linjasi yksiselitteisesti, että maakunnan sote-palvelut järjestetään vuoden 2019 alusta lähtien maakunnallisesti ”valtakunnallisen sote-uudistuksen etenemisestä riippumatta”.

Se oli Oma Häme -valmistelun keskeinen lähtökohta, jonka takana olivat Kanta-Hämeen kuntajohtajat ja johtavat kuntapoliitikot.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko huomauttaa, ettei ohjausryhmän periaatepäätöstä ole käsitelty kuntien luottamuselimissä eikä sillä näin ollen ole käytännön merkitystä.

Mikäli maakuntauudistus kariutuu, Riihimäen on Sulkon mielestä tutkittava myös mahdollisuus liittyä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään.

-Sen väestöpohja on suurempi kuin Kanta-Hämeen, eikä siellä kukaan ole määräävässä asemassa muihin nähden.

Hän kertoo ottavansa kantaa sote-kuvioihin vasta sen jälkeen, kun maakuntauudistuksen kohtalo on ratkennut.

-Tiedämme jo nyt, että Kanta-Häme on liian pieni maakunta erikoissairaanhoidon järjestämiseen. Tämä vaikuttaa oleellisesti myös muihin rakenteisiin.

 

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) ei pidä realistisena, että Kanta-Hämeeseen ryhdyttäisiin virittelemään uutta sote-organisaatiota tämänhetkisissä epävarmuuden oloissa.

-Ymmärrän kyllä ajatuksen sikäli, että tulevaan maakuntaan liittyvä valmistelu on jo pitkällä mutta päätöksentekoelimet puuttuvat.

Myös Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) arvelee, etteivät Kanta-Hämeen kunnat halua tai uskalla lähteä valmistelemaan omaa sotea ilman valtakunnallisia reunaehtoja ja aikatauluja.

-Henkinen tilanne maakunnassa on tällä hetkellä sellainen.

Lepolan mielestä keskustelu yhteisen kuntayhtymän edellytyksistä olisi kuitenkin syytä käydä mahdollisimman nopeasti, käytännössä syksyllä.

 

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) muistuttaa, että moni muu maakunta on jo tehnyt oman sote-kuntayhtymänsä.

-Tuleva lainsäädäntöhän on joka tapauksessa raamittava ja jättää tilaa alueellisille ratkaisuille.

-Meidän pitää ilman muuta keskustella siitä, ovatko kaikki maakunnan kunnat sitoutuneet yhteiseen tekemiseen. En tiedä, mitä esimerkiksi Riihimäellä oikeasti ajatellaan.

Rautio kertoo esittäneensä Kanta-Hämeen sote-ohjausryhmässä, että periaatepäätös maakunnallisesta sote-organisaatiosta olisi viety myös kuntien hyväksyttäväksi.

-Niin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, koska näytti siltä, että maakuntauudistus etenee.

 

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja, Kanta-Hämeen väliaikaisen sote-valmisteluelimen puheenjohtaja Juha Isosuo katsoo, että luontevinta olisi perustaa maakunnallinen sote-organisaatio valmiille pohjalle eli sairaanhoitopiirin toimintaa laajentamalla.

-Silloin maakuntaan riittäisi vain yksi toimiva sote-kuntayhtymä.

Jos maakunnallista kuntayhtymää ei saada aikaiseksi, sote-palvelut pitää Isosuon mielestä organisoida seudullisesti. Tällöin Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulle perustettaisiin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kaltaiset kuntayhtymät.

Isosuon mukaan Kanta-Hämeen sote-rakenteita on joka tapauksessa muutettava, vaikka sote-uudistus kaatuisi.

-Uudistuksen tarve ei katoa minnekään. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic