Lounais-Häme

Kanta-Hämeen taksisekoilun luvataan loppuvan – Tampereen Aluetaksi lisännyt resursseja

Tampereen Aluetaksin mukaan resursseja on lisätty, jotta sote- ja Kela-kyytien välitys saadaan toimimaan. Kunnat ja Kela ovat yhä luottavaisia.
Forssalainen Marja Vahos kertoi omista sote-taksikokemuksistaan keskiviikon Forssan Lehdessä. Vahos ei tiennyt, että kuljetuspalvelu on nykyään varattava kaksi tuntia ennen matkaa. Taksiautoilija Ville Mäkinen riensi apuun.

Sote- ja Kela-kyytien tilaamisen takkuaminen Kanta-Hämeessä on päättymässä, vakuuttaa Tampereen Aluetaksi Oy:n toimitusjohtaja Helvi Liukkaala.

– Olemme lisänneet sekä omaa henkilökuntaa että alihankintaa, jolla keskukseen on saatu lisää kapasiteettia. Lisäksi pyrimme koko prosessin tehostamiseen.

Liukkaalan mukaan kuljetusten jakaminen on jo alkanut toimia kelvollisesti, “yksittäistapauksia lukuun ottamatta”.

Uuden välitysjärjestelmän käynnistyttyä tilauslinjat ovat olleet enemmän tai vähemmän tukossa – ja asiakkaat raivoissaan.

 

Myös kunnista ja Kelasta kerrotaan, että alkuvaiheen kaaos on jo takanapäin.

– Uudenlaisesta toimintatavasta löytyy aina alussa myös korjattavaa. Palvelu paranee koko ajan, kertoo maakunnallisen kuljetuspalvelukeskuksen ohjausryhmässä Hämeenlinnaa edustava kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

Tampereen Aluetaksin suorituksia seurataan nyt silmä kovana ja päivätasolla. Sote-kyydeissä tilaussoittojen odotusaika saa olla korkeintaan 60 sekuntia ja Kela-kyydeissä 80 sekuntia.

Liukkaalan mukaan suunnilleen tähän jo päästiinkin alkuviikosta, kunnes Elisan valtakunnallinen järjestelmävika kaatoi koko puhelinpalvelun moneksi tunniksi ja pitkitti seuraavankin päivän jonoja.

– Viime viikon ongelmat puolestaan johtuivat useista samanaikaisista sairauslomista.

 

Sekä kunnat että Kela ovat antaneet Tampereen Aluetaksille sopimuksen mukaiset sakot. Jos ongelmat jatkuvat, luvassa on lisää sakkoja ja lopulta jopa sopimuksen purkaminen ja uusi kilpailutus.

– Olisi kuitenkin asiakkaidenkin edun mukaista, että asia saataisiin kuntoon nykyisen sopimuksen puitteissa, sanoo etuuspäällikkö Susanna Bruun Kelasta.

Kela-kyydeissä Tampereen Aluetaksi vastaa sekä välityksestä että kyydeistä, sote-kyydeissä vain välityksestä. Kunnat ovat kilpailuttaneet sote-kuljetukset erikseen. Rinkiin ovat päässeet kaikki kriteerit täyttävät taksit, jotka haluavat hoitaa sote-kuljetuksia muiden kyytiensä ohella. Kanta-Hämeen seitsemällä sote-kyytialueella ajaa tällä hetkellä yhteensä 150 autoa.

Toimitusjohtaja Liukkaala huomauttaa, ettei Tampereen Aluetaksi voi vaikuttaa sote-kyytejä ajavien autojen määrään eikä sijaintiin. Ellei takseja liiku lähelläkään tilaajaa, auto pitää lähettää paikalle kauempaa. Se harmittaa kuljettajiakin, jotka saattavat tulla pitkänkin matkan takaa vain kilometrin kyytiä varten. FL

 

Aiheesta aiemmin:

”Kuljetuspalvelun muutos oli suuri pettymys”

Kela-takseissa yhä pulmia: ”Asiakkaat ovat tottuneet siihen, että he pääsevät samalla taksilla kotiin”

Kela-kyydeissä edelleen paljon parannettavaa – odotustaksan puuttuminen risoo kansanedustajaa

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat