Lounais-Häme

Kanta-Hämeen väkiluku laskee yhä – Syynä alhainen syntyvyys ja muuttoliike

Maakunnan väestökehitys jatkoi tammi-helmikuussa tuttua rataa.
"Adamiksi" kutsuttu turenkilainen poikavauva vei maakunnan ensimmäisen vauvan tittelin tänä vuonna. Poika syntyi uudenvuodenpäivänä neljä tuntia ennen seuraavaa kantahämäläistä. Kuva: Tomi Vesaharju
Kuva: Tomi Vesaharju

Kanta-Hämeen väkiluku jatkaa alkuvuoden tilastojen valossa hienovaraista laskua.

Tilastokeskuksen ennakkotiedoista selviää, että maakunnan väkiluku laski vuoden alusta 162 hengellä, mikä on 23 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Kehitys on ollut vastaavana ajankohtana samankaltaista jo muutaman viimeisen vuoden ajan.

Kanta Hämeen väkiluku oli helmikuun lopussa 171 274 henkeä.

Alhainen syntyvyys rumentaa tilastoja entisestään

Vuodesta 2012 lähtien suurin osa maakunnan negatiivisesta kokonaismuutoksesta on johtunut maakuntien välisestä muuttoliikkeestä.

Viime vuosina syntyvyyden lasku on kuitenkin ollut niin rajua, että vuoden 2018 luonnollinen väestönmuutos oli lähes yhtä vaikuttava tekijä negatiiviseen väestökehitykseen, kuin maakuntien välinen muuttoliike.

Hämeen liitto ennakoi kehityksen jatkuvan samansuuntaisena vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Vuoden 2019 tammi-helmikuun aikana Kanta-Hämeessä syntyi 175 lasta, mikä on 41 lasta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kanta-Häme ei kamppaile yksin alhaisen syntyvyyden kanssa. Syntyvyys oli kuolleisuutta pienempää lähes kaikissa muissakin maakunnissa.

Janakkalalle kuuden hengen verran muuttovoittoa

Janakkala oli helmikuussa ainoa kunta, jonka väestökehityksen kokonaismuutos oli positiivinen. Vaikka Janakkalassakin syntyvyys oli kuolleisuutta pienempää, niin tulomuuttajia oli enemmän kuin lähtijöitä.

Maakunnan nettomuutto kääntyi tammi-helmikuussa laskuun. Maakuntaan muutti 1141 henkilöä, mutta lähtijöitä oli 1179 henkilöä.

Lähes kaikki muutkin maakunnat jäivät muuttotappiolle tammi-helmikuun välisenä aikana. Ainoastaan Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Ahvenmaalla nettomuutto oli positiivista.

Kanta-Häme houkuttaa ulkomaalaisia maakunnista vähiten

Muuttovoittoa saatiin 35 hengen verran ulkomailta, mikä oli 7 henkilöä enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Tammi-helmikuussa 2019 ulkomailta muutti Kanta-Hämeeseen 75 henkeä ja lähtijöitä oli 40 henkeä.

Edelleen koko maan tasolla Kanta-Hämeen nettomaahanmuutto on kuitenkin hyvin pientä ja Kanta-Hämeeseen muuttaa muihin maakuntiin verrattuna lähes vähiten uusia henkilöitä ulkomailta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic