Lounais-Häme

Kanta-Hämeen väkiluvussa pienen pientä kasvua maalis-huhtikuussa, alkuvuodesta tuli takkiin

Muuttovoittoa tuli ulkomailta ja kotimaasta.
Väkiluvun kehitykseen vaikuttavat monet tekijät, kuten syntyvien määrä. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Väkiluvun kehitykseen vaikuttavat monet tekijät, kuten syntyvien määrä. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen väestön kokonaismuutos oli ensimmäisellä vuosikolmanneksella (tammi-huhtikuu) parempi kuin aiempana kolmena vuotena vastaavaan aikaan. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhtikuun lopussa väkiluku oli 171 178.

Vuoden alusta asukkaiden lukumäärä on laskenut 186 hengellä. Tilanne on kuitenkin parantunut viime vuodesta, jolloin vastaavaan aikaan laskua oli 360 henkeä.

Maalis-huhtikuu oli maakunnalle hyvä, sillä väkimäärä kasvoi yhteensä 41 hengellä. Seutukunnissakin tapahtui kasvua huhtikuussa, kun Forssan seutu sai 2 henkeä lisää, Hämeenlinnan seutu 20 ja Riihimäen seutu 19. Edellinen kasvun kuukausi koettiin Kanta-Hämeessä kesäkuussa 2017.

Kanta-Häme on tällä ensimmäisellä vuosikolmanneksella niiden harvinaisten maakuntien joukossa, joissa maakuntien välinen nettomuutto on positiivinen. Vuoden alusta maakuntaan tulijoita oli 34 henkilöä enemmän kuin poismuuttaneita.

Viimeksi Kanta-Hämeessä maakuntien välinen nettomuutto ensimmäisellä vuosineljänneksellä on ollut positiivinen vuonna 2011.

Luonnollinen väestönkehitys jatkaa negatiivisella uralla: Kanta-Hämeessä syntyneitä oli 264 vähemmän kuin kuolleita. Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikaan luonnollinen väestönlisäys on ollut positiivista viimeksi vuonna 2008.

Nettomuuttoa eli maakuntien välistä nettomuuttoa ja nettomaahanmuuttoa, tarkasteltaessa jäätiin plussan puolelle 91 hengellä. Vähäinen syntyneiden määrä käänsi kokonaismuutoksen kuitenkin miinukselle. Muuttovoittoa saatiin 57 hengen verran ulkomailta.

Vuoden ensimmäisellä vuosikolmanneksella Riihimäen (+24) ja Lopen (+6) väkiluvut ovat kasvaneet. Nettomuutto oli positiivista näiden kahden lisäksi myös Hämeenlinnassa, Forssassa, Jokioisilla.

Uusimmat