Lounais-Häme

Kanta-Hämeessä aiotaan palkata varoen lisäväkeä

Kanta-Hämeen yritykset tulivat palkkausaikeissa muun maan tasolle.

Kanta-Hämeen pienet ja keskisuuret (pk) yritykset aikovat varovaisesti lisätä työntekijöidensä määrää. Jopa viidennes yrityksistä ilmoittaa lisäävänsä henkilöstöään seuraavan vuoden aikana.

Pk-yritysbarometri kertoo muuten, että suhdanteet jatkuvat melko hyvänä, mutta niiden paras vaihe on kuitenkin ohitettu. Yritykset eivät odota samaan tapaan kasvua kuin vielä kuluvan vuoden alussa.

 

Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka pitää merkittävänä, että maakunnan yritysten odotukset henkilöstön kasvusta ovat kohonneet samalla tasolla kuin valtakunnallisesti. Hän odottaa, että se merkitsee myös jossakin määrin ongelmia henkilöstön palkkaamiseen.

– Kaikki toimet, joilla saataisiin parannettua työvoiman saatavuutta ja liikkuvuutta, korostuvat, Haukka sanoo.

Haukan mielestä nykyistä 6–8 prosentin työttömyysastetta ei pidä hyväksyä vaan ”reservistä” yhä useampi on saatava työmarkkinoille.

– Maakunnassa pitäisi nähdä maahanmuutto pitkän tähtäimen asiana.

– Vaikka kriittisiltä aloilta ulkomaisen työvoiman tarveharkinta poistettaisiin, se ei auta työvoimapulaan, koska lupien käsittely kestää niin kauan.

 

Pk-barometrin mukaan suhdanneodotukset ovat Kanta-Hämeessä hieman alhaisemmat kuin koko maassa keskimäärin. Riihimäen–Hyvinkään alueella odotukset ovat kuitenkin koko maan tasolla ja Hämeenlinnan seudulla vain hieman keskimääräistä heikommat. Forssan seutu jää reilusti jälkeen muusta maakunnasta.

Haukka on huolestunut Kanta-Hämeen pk-yritysten investointien heikosta tasosta. Barometrin mukaan investoinnit jäävät edelleen vähäisiksi, vaikka Hämeenlinnan seudulla uskotaan niiden hienoiseen kasvuun.

– Maakunnan yrityksille on kymmenen vuoden ajan jäänyt investointivelkaa. Se merkitsee, että niiden tuotantokapasiteetti on laskenut. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic