Lounais-Häme

Kanta-Hämeessä harkitaan 20-30 hengen kokoontumisrajoituksia koronan takia – Keskussairaala sulki ovensa ulkopuolisilta

Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeessä harkitaan rajoituksia yksityisiin kokoontumisiin jatkuvasti kiristyvän koronatilanteen takia. Jos maakunnan koronanyrkki päätyy tällä viikolla asettamaan rajoituksia, ne tulisivat voimaan aikaisintaan ensi maanantaina.

Maakunnassa on viikon aikana todettu 37 uutta koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta on 25 tapausta 100 000 asukasta kohden. Hämeenlinnan kaupungin alueella ilmaantuvuusluku on jo 32 tapausta 100 000 asukasta kohden.

– Jos tartuntojen lisääntyminen jatkuu tätä vauhtia, meidän kykymme jäljittää tartuntaketjuja ja asettaa altistuneita karanteeniin ei riitä pitkään, johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

Keskussairaalassa oli torstaina aamupivällä koronan takia hoidossa neljä potilasta, joista yksi tarvitsee tehohoitoa.

– Tämä tehohoitoa tarvitseva potilas ei kuulunut mihinkään riskiryhmään. Tämä on hyvä muistutus siitä, että tauti voi olla rankka niillekin, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, Sally Järvelä sanoo.

20 tai 30 hengen kokoontumisrajoitus harkinnassa

Sally Järvelän mukaan tällä hetkellä keskustellaan mahdollisuudesta asettaa Kanta-Hämeessä yksityisiin kokoontumisiin 20 tai 30 hengen raja. Se koskisi kaikkia kokoontumisia ja vaikuttaisi  muun muassa urheilujoukkueiden toimintaan.

Ravintoloille ei Järvelän mukaan toistaiseksi ole suunnitteilla valtakunnallisia määräyksiä tiukempia rajoituksia.

– Emme halua asettaa yrittäjiä enää yhtään enempää ahdinkoon.

Maakunnalliset kokoontumisrajoitukset ovat luonteeltaan suosituksia.

Keskussairaala sulki ovensa ulkopuolisilta

Kanta-Hämeen keskussairaalaan ei kiristyneen koronatilanteen takia enää päästetä ulkopuolisia vierailijoita. Rajoitus astui voimaan torstaina.

Käytännössä sairaalassa palattiin viime keväänä käytössä olleisiin rajoituksiin, jolloin normaalit vierailut osastoilla tai muu oleskelu sairaalassa ei ollut sallittua.

– Tällä hetkellä oireettomia tai vähäoireisia tartunnan saaneita liikkuu niin paljon keskuudessamme, että meidän on pakko rajoittaa vierailuja potilaiden suojaamiseksi, johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

Vierailut sallitaan edelleen saattohoidossa ja inhimillisistä syistä myös muissa yksiköissä niiden kanssa erikseen sovittaessa. Lastenyksikössä voi vierailla yksi oireeton vanhempi.

Päivystyksessä ja poliklinikoilla sallitaan yksi oireeton saattaja, mikäli hänen läsnäolonsa on välttämätöntä.

Synnytysosastolle synnyttäjä voi edelleen ottaa mukaansa terveen tukihenkilön tai toisen vanhemman.

– Me emme halua, että kukaan saisi tartunnan sairaalassa käydessään. Sairaala-altistuksia on kevään tapaan jo alkanut tapahtua Suomessa ja me yritämme tehdä kaikkemme ettei täällä kävisi niin, Järvelä sanoo.

Tehohoitopaikkoja on rajoitettu määrä

Vierailurajoituksilla pyritään turvaamaan sairaalan toiminta niin, että keväällä kasvaneiden hoitojonojen purkaminen voisi jatkua.

Kanta-Hämeen keskussairaala voi Sally Järvelän mukaan hoitaa samanaikaisesti enintään viittä tehohoitoa vaativaa koronapotilasta sairaalan muuta toimintaa häiritsemättä.

Jos koronan takia tehohoidossa olevien potilaiden määrä kasvaa tätä suuremmaksi, joudutaan leikkaussalihenkilöstöä siirtämään koronateho-osastolle ja sairaalassa joudutaan ottamaan poikkeuksellisia tiloja tähän käyttöön.

Äärimmäisissä tilanteissa keskussairaala voi Järvelän mukaan hoitaa 30 tai jopa 35 koronan takia tehohoidossa olevaa potilasta yhtäaikaa.

Ilveskodin testituloksia saadaan viikonloppuna

Hämeenlinnassa Ilveskodissa tapahtuneita kymmeniä altistuksia Järvelä pitää huolestuttavina.

– Jos näissä paikoissa käynnistyy epidemiaryppäitä, päätyy sieltä suurella todennäköisyydellä useita potilaita sairaalaan hoidettavaksi.

Ilveskodissa päästään testaamaan asukkaita perjantaina ja testitulosten pitäisi valmistua viikonlopun kuluessa. Järvelän mukaan Ilveskodissa ei ole vielä havaittu oirehtivia asukkaita. FL

Lue myös: Forssan kaupungilta kasvomaskisuositus: maski annetaan tarvittaessa kaupungintalolla, päiväkodeissa ja vesihuoltoliikelaitoksella (FL 8.10.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic