Lounais-Häme Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä ei välähdä entiseen malliin – Patenttien haku keksinnöille on laskussa

Kanta-Hämeessä haettiin viime vuonna patentti 13 keksinnölle.
Patentti antaa yksinoikeuden hyödyntää keksintöä, kuten myydä tai valmistaa sitä. Kuvassa Benjamin Axin keksintö, varhainen sähkögeneraattori. Kuva: Veera Visapää
Patentti antaa yksinoikeuden hyödyntää keksintöä, kuten myydä tai valmistaa sitä. Kuvassa Benjamin Axin keksintö, varhainen sähkögeneraattori. Kuva: Veera Visapää

Kanta-Hämeessä keksinnölle haetaan entistä harvemmin patentti.

Viime vuonna maakunnassa jätettiin patenttihakemuksia 13 kappaletta, mikä on neljä vähemmän kuin edellisvuonna.

Kahdessa vuodessa Kanta-Hämeessä tehtyjen patenttihakemusten määrä on puolittunut. Huippuvuonna 2015 patentteja haettiin 38 kappaletta.

Patentti- ja rekisterihallituksen tilasto ulottuu vuoteen 2012 saakka.

Uusimaa on ykkönen ja Pohjanmaa kovin nousija

Patentti on yksinoikeus käyttää keksintöä. Keksinnön käytöllä tarkoitetaan ammattimaista hyödyntämistä, kuten tuotteen valmistusta, myyntiä, käyttöä ja maahantuontia.

Suomessa patentti haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta, joka käsittelee sekä kansallisia että kansainvälisiä patenttihakemuksia.

Viime vuonna Patentti- ja rekisterihallitukselle jätettiin 1 396 kansallista patenttihakemusta, mikä on 91 vähemmän kuin edellisvuonna.

Maakunnista kärkipaikkaa pitää Uusimaa (729 kappaletta), minkä jälkeen tulevat Pirkanmaa (110 kappaletta) ja Varsinais-Suomi (76 kappaletta).

Viime vuonna hakemusmäärä kasvoi eniten Pohjanmaalla. Pohjanmaalta tehtiin 33 hakemusta, mikä on 57 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Hakemusmäärät kasvoivat selvästi myös Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic