Lounais-Häme

Kanta-Hämeessä koronatestiin pääsyä joutuu odottamaan enintään kaksi päivää – Testimäärät nelinkertaistuneet kesän hiljaisimmista ajoista

Koronatestien määrä maailmalla lisääntyy, mutta Suomessa testattavien määrä on vähentynyt tautitapausten vähentyessä. Nielusta otettavien näytteiden lisäksi tehdään vasta-ainetestejä verestä, jotta nähtäisiin, kuinka moni on mahdollisesti saanut covid-19-viruksen oireettomana. Kuva: epa08466910
Koronatestimäärät ovat lisääntyneet koko maassa. Kuva: epa08466910

Kanta-Hämeen koronatestimäärät ovat nousussa.

Viime viikolla Kanta-Hämeessä tehtiin 900 testiä. Määrä on lähes nelinkertainen verrattuna juhannuksen aikaisiin lukuihin, jolloin kaikenlaisia hengitystieinfektioita oli vähemmän liikkeellä.

Koronavirustestien tekeminen on lisääntynyt kautta maan. Helsingin Sanomien mukaan viimeisen viikon aikana testejä tehtiin kaikissa sairaanhoitopiireissä yhtä lukuun ottamatta enemmän kuin sitä edeltävän viikon aikana. Kymenlaakson sairaanhoitopiiri oli ainut, jossa testausmäärät tippuivat.

Kanta-Hämeessä testeihin pääsee matalalla kynnyksellä. Hengitystieoireet tai epäselvästä syystä johtuva kuume ovat riittäviä syitä hakeutua testiin.

Luitko tämän: Kanta-Hämeessä todettu vain yksi koronavirustartunta viikon aikana – Tartunnalle altistuneita karanteenissa kymmenen (FL 12.8.)

Testiin pitäisi päästä parissa päivässä

Varsinkin pääkaupunkiseudulla testeihin pääseminen on ruuhkautunut viime päivinä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi toissapäivänä, että pääkaupunkiseudulla testiin pääseminen voi kestää 2-3 vuorokautta.

Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Janne Mikkola ei osaa sanoa, minkälaisia eroja Kanta-Hämeen alueella on testiin pääsemisessä, mutta tilanne on hänen näkemyksensä mukaan parempi kuin monissa isoissa kaupungeissa.

– Uskoisin, että vuorokauden tai viimeistään kahden viiveellä pääsee testiin, Mikkola sanoo.

Myös tulosten saamisen pitäisi Mikkolan mukaan viedä tällä hetkellä enintään kaksi päivää. Viime viikolla tulosten saaminen saattoi venyä kolmeen päivään, mihin olivat syynä testejä käsittelevän Fimlabin tekniset ongelmat.

Suurin osa testeistä käsitellään Tampereella Fimlabin tiloissa, mutta sairaalan tiloissa on mahdollisuus myös pikatestaukseen. Kahdessa tunnissa valmistuvia pikatestejä tehdään tosin vain muutamia päivässä, sillä testauskapasiteetti on rajallinen.

– Sen käyttö joudutaan rajoittamaan lähinnä sairaalaan otettaviin potilaisiin, Mikkola sanoo. FL

Lisäys 12.8. klo. 16.31: Lisätty Lasse Lehtosen toissapäiväinen kommentti.

Uusimmat

Fingerpori

comic