Lounais-Häme Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä on tutkittu yli kymmenen koronavirusepäilyä – Tilanne keskussairaalassa levollinen

Koronavirustesti tehdään, jos ihminen on ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen kanssa tai matkustanut riskialueilla ja tuntee flunssan oireita.
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on testattu tiistai-iltaan mennessä 14 ihmistä koronavirusepäilyn (COVID-19) takia.

Tähän mennessä epäilyt ovat osoittautuneet turhiksi, tosin muutaman testatun tulokset varmistuvat vasta keskiviikkona iltapäivästä.

– Nyt viikon aikana epäilyjä on tullut tutkittavasti joka päivä. Varmaan tänäänkin vielä tulee ihmisiä näytteenotolle, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Näytteet analysoidaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kerran päivässä ja vastaus saadaan 3–4 tunnin kuluessa.

Järvelän mukaan ihminen testataan, jos hän on ollut lähikontaktissa todennetusti koronavirustartunnan saaneen kanssa, esimerkiksi kasvotusten tai samassa huoneessa yli 15 minuutin ajan.

Myös heidät testataan, jotka ovat matkustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivittämillä riskialueilla ja 14 vuorokauden sisällä alueelta paluusta ilmenee flunssaoireita.

Tällä hetkellä riskialueita ovat koko Italia, Manner-Kiina, Iran ja Etelä-Korea. Koronavirukseen liittyvät flunssaoireet ovat muun muassa päänsärky, lihas- ja kurkkukipua, kuume ja yskä.

– Aina kun Suomessa tulee positiivinen koronatapaus, infektiolääkärit tekevät kontaktiselvittelyn.

Lentokoneessa tämä lähikontakti tarkoittaa kahta penkkiriviä suuntaansa suhteessa koronavirustartunnan saaneeseen.

Testattavat ohjataan kotiin odottamaan vastausta, joka tulee viimeistään seuraavana päivänä. Ohje koskee lähinnä matkustajia, joilla ei ole todennettua altistumista sairastuneelle.

– Toki vastauksia on neuvottu odottamaan kotona niin, ettei ylimääräisiä kontakteja ja altistumisia tule.

Eristykseen voidaan määrätä todetusti tautia sairastava henkilö. Tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin voidaan määrätä myös terve henkilö, jolla on selkeä altistus, esimerkiksi todennettu lähikontakti sairastuneen kanssa.

– Karanteeni kestää sairauden tunnetun itämisajan, eli tässä tapauksessa kaksi viikkoa. Karanteenin suhteen Kanta-Hämeessä toimintamalli on yhteisesti sovittu ja koordinoitu sairaanhoitopiirin sekä THL:n infektiotautien ylilääkäreiden kesken.

Järvelä kertoo, että osa yrityksistä on antanut suosituksia, että esimerkiksi Italiasta palannut työntekijä olisi 5–7 päivää kotona ja mahdollisesti etätöissä.

– Useimmat tapaukset ilmenevät ensimmäisen viikon aikana.

Oireeton riskialueella matkustanut ei Järvelän mukaan tarvitse omatoimista kotikaranteenia, mutta heti, jos flunssankaltaisia oireita ilmaantuu, kannattaa ottaa yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseen.

– Olemme yhdistäneet kysymyspatteriston terveyskeskusten kanssa ja pystymme tunnistamaan THL:n ohjeistuksen mukaiset potilaat, joiden kohdalla riski sairastumiseen on olemassa.

Järvelän mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa tilanne on levollinen.

Keskussairaala nimitti viime viikolla erillisen pandemiajohtoryhmän koronaviruksen takia. Infektiolääkärit ja sairaalan johto keskustelevat asiasta päivittäin.

– Meillä on erittäin tarkka suunnitelma, minne potilas ohjataan, kun hän tulee päivystykseen näytteenoton tai epäilyn vuoksi, mihin potilas otetaan hoitoon ja kuinka henkilökuntaa ja muita potilaita suojellaan. FL

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Juttua päivitetty 4.3. kello 14.42- Riskialueena mainittu Korea muutettu Etelä-Koreaksi.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic