Lounais-Häme

Kanta-Hämeessä suositellaan taukoa harrastuksiin, joissa joutuu lähikontaktiin

Aikuisten pitäisi nyt valita mieleisin harrastus, jota jatkaa, ja jättää muut tauolle. Harrastusryhmien sisällä vaihtuvuus pitäisi myös pitää minimissä.
Ryhmäliikuntatunteja voidaan pandemiatyöryhmän suosituksen mukaan jatkaa, jos ryhmäkoot pysyvät pieninä ja osallistujille voidaan taata kahden metrin turvavälit. Kuva on Humppilasta viime kesältä Taitoa ja tasapainoa ikäihmisille -ryhmästä. Kuva: Tapio Tuomela.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa rajoituksia aikuisten ryhmäharrastustoimintaan sisätiloissa.

Suosituksena on, että sellaiset harrastusmuodot, joissa lähikontaktia ei voida välttää, jätettäisiin nyt tauolle. Pandemiatyöryhmän tiedotteessa luetellaan myös keinoja, joilla harrastustoiminta voi jatkua.

Niitä ovat ryhmäkokojen pienentäminen ja kahden metrin turvaväli osallistujille. Lisäksi suositellaan maskin käyttöä mahdollisuuksien mukaan sekä harrastustilanteessa että esimerkiksi pukuhuoneessa ja tauoilla.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Järvelän mukaan maskisuositus ei koske hikiliikuntaa eikä urheilusuorituksia. Sen sijaan esimerkiksi venyttelytunnilla tai muussa rauhallisessa liikunnassa sekä muun tyyppisissä harrastusryhmissä maskin käyttöä suositellaan.

– Maskisuositus on otettu tähän mukaan juuri siksi, että suositus koskee muitakin harrastuksia kuin liikuntaa, hän huomauttaa.

Ei listaa lajeista

Työryhmä ei luettele erikseen lajeja, joissa taukoa suositellaan, vaan tilannetta tarkastellaan laji- ja tapauskohtaisesti. Esimerkiksi harjoitustilojen koko vaikuttaa asiaan.

Suositus noudattaa valtioneuvoston linjausta asiassa. Periaatteena linjauksessa on, että kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta on järjestettävä siten, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Pandemiaryhmän suosituksessa otetaan kantaa vain aikuisten ryhmäharrastustoimintaan.

Osallistujien tiedot kerättävä

Suosituksessa ehdotetaan muun muassa, että koronaepidemian kiihtymisvaiheen aikana henkilö valitsee itselleen tärkeimmän harrastusryhmän ja pitää taukoa muista harrastuksista. Tällä voidaan rajata yksittäisen kokoontumisen lisäksi myös ryhmien välillä tapahtuvien altistusten laajuutta.

Mikäli itsellä tai samassa taloudessa asuvalla on flunssaan tai koronaan sopivia oireita, harrastukseen ei mennä.

Harrastusryhmien vaihtuessa on hyvä pitää 15 minuutin tauko ryhmien välille siirtymätilanteeseen, ryhmien välisten altistusten vähentämiseksi.

Mahdollisten tartuntojen tai altistusten jäljittämisen helpottamiseksi ryhmäharrastuksen järjestäjä tai tilojen ylläpitäjä tallentaa päivittäin tiedot ryhmäharrastukseen osallistuneista tai tilojen käyttäjistä.

Henkilötietojen kerääjä toimii rekisterinpitäjänä ja on vastuussa henkilötietojen käsittelystä asiaa koskevien tietosuojasäädösten mukaisesti. Tartuntojen ja altistusten jäljittämisen mahdollistamiseksi tallenteita suositellaan säilytettävän 14 vuorokautta.

Pandemiaryhmä tiedottaa, mikäli Kanta-Hämeen epidemiatilan ne siirtyy leviämisvaiheeseen ja aiempaa rajoittavampia toimia tarvitaan. Vastaavasti palattaessa epidemia-tilanteessa perustasolle, rajoituksista luovutaan ja asiasta tiedotetaan. FL

Lue myös: Jos hiki lentää ja laulu raikaa, harrastus voi olla riskialtis – Hallitus tai ministeriö eivät aio listata riskiharrastuksia (FL 23.10.)

Uusimmat

Fingerpori

comic