Lounais-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeessä ensimmäinen koronatartunta – "Hän on hyvävointinen ja pärjää kotona"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan perhe on kotikaranteenissa, eikä tiedossa ole muita sairaudelle altistuneita. Johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan paniikkiin ei ole Kanta-Hämeessä aihetta. Hän kiittelee sitä, miten perhe toimi Italiasta Suomeen saavuttuaan.
Koronavirusnäytteet otetaan limakalvolta ja lähetetään tutkittavaksi Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan. Näytteisiin tulevat ohjataan eri sisäänkäynnistä kuin muut potilaat Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnalaisperheen lapselle on todettu Kanta-Hämeen ensimmäinen koronavirustartunta, vahvisti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri torstaina.

Perhe on sairaanhoitopiirin mukaan ollut matkalla Pohjois-Italiassa ja saapunut Suomeen tämän viikon tiistaina. Näytteet he kävivät antamassa keskiviikkona aamupäivällä Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Yksi testattu näyte oli positiivinen koronavirukselle.

–Potilaan vointi on tosi hyvä tällä hetkellä. Lievää päänsärkyä, mutta ei muita oireita. Hän on hyvävointinen ja pärjää kotona, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä torstaina päivällä.

Ainoat muut altistuneet ovat perheen muut jäsenet, ja perhe on sairaanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä kotikaranteenissa. Potilas on Järvelän mukaan kotona tartuntatautilain vaatimalla tavalla eristyksessä. Lapset eivät ole osallistuneet kouluopetukseen, ja perhe jäi jo etukäteen vapaaehtoisesti karanteeniin.

 

Lue myös: Forssan seudulla menossa kaikesta huolimatta rauhallinen flunssatalvi: Käsidesibuumi suojaa myös perusflunssien leviämistä

 

Perhe toimi esimerkillisesti

Järvelä ei tarkenna, monihenkinen lapsiperhe on kyseessä. Hänen mukaansa hämeenlinnalaisperhe toimi esimerkillisesti sen jälkeen, kun epäily mahdollisesta koronavirustartunnasta syntyi. Perhe oli etukäteen yhteydessä terveydenhuollon viranomaisiin.

–Perhe oli saanut ohjeet, miten saapua paikalle näytteenottoon.

Oireita kokeneet perheenjäsenet saapuivat Kanta-Hämeen keskussairaalaan näytteenottoon sairaanhoitopiirin mukaan niin, ettei muita kontakteja tullut. Sairaalassa toimitaan näin, kun asiasta saadaan tietoa etukäteen.

Järvelä kertoo, että perhe ohjattiin etukäteen saapumaan toisesta ovesta kuin muut potilaat. Näytteenottoon on sairaalassa käytetty erillisiä eristyshuoneita.

–Olemme tehneet myös niin, että jos potilas tulee omalla autolla, niin näytteet voidaan käydä ottamassa autosta ulkoa, kunhan potilas on muuten hyväkuntoinen.

Terveydentilaa seurataan

Sairaanhoitopiirin tietojen mukaan perhe ei ole ollut Suomeen tultuaan ylimääräisessä ihmiskontaktissa. Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalan infektiotorjuntayksikkö seuraa perheen terveydentilaa ja huolehtii potilaasta yhdessä Hämeenlinnan kaupungin terveyspalveluiden kanssa.
–Heihin ollaan päivittäin puhelimitse yhteydessä ja tarkistetaan oireet. Jos oireita tulee, niin sitten otetaan näytteet. Oireettomalta näytteenotto on epäluotettavaa, sanoo Järvelä.

Järvelän mukaan seurantaa jatketaan lähtökohtaisesti 14 vuorokautta viimeisestä altistuksesta.

 

Lue myös: Kanta-Hämeessä on tutkittu yli kymmenen koronavirusepäilyä – Tilanne keskussairaalassa levollinen

 

Tartuntaa pidettiin ajan kysymyksenä

Kanta-Hämeen keskussairaala kertoi Hämeen Sanomille keskiviikkona testanneensa toistakymmentä koronavirusepäilyä.

Sairaanhoitopiirissä pidettiin jo aiemmin todennäköisenä, että tautia todetaan jossain vaiheessa maakunnassa. Sairaalassa aloitettiinkin hoito-ohjeiden antaminen viime viikolla, ja varautumista koordinoi erillinen pandemiaohjausryhmä.

–Tehtävämme on suojella väestöä lisätartuntojen syntymiseltä ja niin, että hoito on turvallista meidän muille potilaillemme ja henkilökunnallemme.

Järvelä antaa kiitosta myös kantahämäläisperheille, joissa tautiepäilyä on syntynyt. Sairaalaan on oltu yhteydessä etukäteen ja on toimittu annettujen ohjeiden mukaisesti.

–Suomalainen väestö ei mene paniikkiin ja seuraa, mitä kannattaa tehdä. Se on meillä kyllä tosi iso etu, toteaa Järvelä. FL

 

Juttu päivitetty kauttaaltaan 5.3.2020 kello 13.02, pääosin johtajaylilääkäri Sally Järvelän haastattelulla. Otsikko päivitetty.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic