Lounais-Häme

Kanta-Hämekin taistelee suojatarvikkeista, toimituksia myös Kiinasta – "Emme osta sikaa säkissä"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella tarvitaan yli miljoona kirurginmaskia kuukaudessa. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä: "Olemme sen varassa, että lisätoimituksia tulee joka viikko."
Koronapandemia loi suojatarvikkeille kaikkien aikojen kysyntäpiikin. Kuva: Jarmo Kontiainen
Koronapandemia loi suojatarvikkeille kaikkien aikojen kysyntäpiikin. Kuva: Jarmo Kontiainen

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri joutuu taistelemaan parhaansa mukaan koronasuojatarvikkeista. Esimerkiksi kirurgisten maskien tarve on maakunnassa reilusti yli miljoona kappaletta kuukaudessa.

– Kyllä mekin näistä kamppailemme. Olemme sen varassa, että lisätoimituksia tulee joka viikko, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Suurin osa tilauksista on omia tilauksiamme. Huoltovarmuuskeskukselta on tullut täydennyksiä ennen pääsiäistä kahdesti ja myös tällä viikolla.

Laatu varmistetaan testaamalla

Kanta-Hämeessä toimii useiden eri tahojen yhteinen virtuaalinen hankintatoimisto, jolla maakunnan hankintaosaaminen on koottu yhteen. Järvelän mukaan tarvikkeita on hankittu Kanta-Hämeeseenkin myös Kiinasta.

– Osa toimittajista on ollut tuttuja, mutta niiden lisäksi olemme joutuneet hakemaan uusiakin kontakteja. Kun tarvikkeita tulee joltain sellaiselta toimittajalta, joka ei ole aiempi sopimuskumppanimme, niiden laatu varmistetaan testaamalla. Emme osta sikaa säkissä.

Uudenlaisia yhteyksiä on syntynyt myös kotimaisiin yrityksiin. Esimerkiksi visiirejä on tilattu forssalaiselta C.P.E. Productionilta.

Uudet monikäyttömaskit säästävät kirurginmaskeja

Kirurgisten maskien lisäksi myös suojatakeista ja korkean suojaustason maskeista (FFP3) on pulaa.

Kotihoidon ja asumispalvelujen käyttöön on tulossa tästä viikosta alkaen monikäyttöisiä maskeja. Se vähentää sairaalakäyttöön tarkoitettujen kertakäyttöisten kirurginmaskien kulutusta.

– Korkean suojaustason maskejahan on nyt kansainvälisestikin erittäin vaikea saada. Tilaukset eivät välttämättä mene edes läpi, eikä toimitusajoista ole mitään varmuutta. Nämä suojat joudutaan priorisoimaan korkean riskin toimenpiteisiin ja hoitoon, Järvelä toteaa. 

– FFP2-tason maskeja on saatavilla jonkin verran lisää. Osastohoidossa voidaan pärjätä aika pitkälle jo kirurgisilla maskeilla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic