Lounais-Häme

Kanta kasvoi: Suomessa peuroja vajaat 100 000

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan Suomessa on noin 98 000 valkohäntäpeuraa. Kasvua edellisvuodesta on noin 13 prosenttia.

Suurimmat valkohäntäpeuratiheydet ovat Etelä-Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjois-Hämeen, Etelä-Hämeen ja Varsinais-Suomen riistakeskusten raja-alueilla. Peuroja on näillä seuduilla yli 50 yksilöä tuhannella hehtaarilla.

Myös Uudenmaan riistakeskuksen alueella tiheydet ovat korkeita: suurimmillaan rannikon länsiosissa on yli 30 peuraa tuhannella hehtaarilla. Kaikkien edellä mainittujen riistakeskusalueiden keskimääräinen valkohäntäpeuratiheys on 17 peuraa tuhannella hehtaarilla.

Valkohäntäpeuran tiheys laskee kohti pohjoista. Rannikko-Pohjanmaan riistakeskusalueella tiheys on enää noin kuusi yksilöä tuhannella hehtaarilla ja sen ulkopuolella alle kolme yksilöä tuhannella hehtaarilla.

Valkohäntäpeura on alkujaan istutettu Suomeen 1930-luvun lopulla. Laji on hyötynyt ilmaston lämpenemisestä ja talviruokinnasta. Paksu lumipeite heikentää valkohäntäpeuran mahdollisuuksia levittäytyä pohjoisessa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti