Lounais-Häme Jokioinen

Kantarelli ja suppilovahvero eivät ole metsän ainoat herkut – Martat laajensivat jokioislaisten sienitietämystä ja makumaailmaa

Suuria sienisaaliita ei ole vielä saatu, mutta monia lajeja tulee vielä syksyn mittaan.
Eeva Elo kertoi poimivansa kantarelleja, suppilovahveroita ja mustatorvisieniä. – Muista en ymmärrä yhtään mitään, mutta tateista olisin kiinnostunut. Jokioisten Marttojen puheenjohtaja Marketta Ratilainen esitteli Elolle yhdeksää sienilajia, joita nyt löytyy metsästä varmuudella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eeva Elo kertoi poimivansa kantarelleja, suppilovahveroita ja mustatorvisieniä. – Muista en ymmärrä yhtään mitään, mutta tateista olisin kiinnostunut. Jokioisten Marttojen puheenjohtaja Marketta Ratilainen esitteli Elolle yhdeksää sienilajia, joita nyt löytyy metsästä varmuudella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämäläiset poimivat sieniämpäreihin yleensä kantarelleja ja suppilovahveroita.

– Ei siinä mitään, vaikka keräisi vain yhtä lajia. Sääntö numero yksi on, että sienet on tunnettava sataprosenttisesti, jos meinaa syödä niitä, Jokioisten Marttojen puheenjohtaja Marketta Ratilainen kannusti.

Sieniviikon kunniaksi Marttojen sieninäyttely Aistipuutarhassa tarjosi oivan mahdollisuuden laajentaa omaa sienitietämystä ja makumaailmaa.

– Löysin eilen sienen, jonka nimesin lampaankääväksi, mutta se olikin vaaleaorakas. Täältä sain heti oikean opin, Ulla Lähdekorpi kiitteli.

Metsä antaa voimaa

Lähdekorpi innostui sienestyksestä uudestaan kuusi vuotta sitten. Ystävä lähti hänen seurakseen lapsuuden sienipaikoille, joista löytyi edelleen poimittavaa.

– Ystävä ohjeisti, että kun löydät yhden sienen, varmasti löydät lähistöltä muitakin. Sillä ohjeella olen mennyt.

Lähdekorpi keräsi alkuun vain kantarelleja ja suppilovahveroja, mutta nyt hän aikoo uskaltautua lisäämään repertuaariinsa myös vaaleaorakkaan.

Harrastus on vienyt niin mennessään, että mummi on ottanut lapsenlapsensakin mukaan sieniretkille.

– Metsässä voisi olla vaikka koko päivän! Työpäivän jälkeen, kun menee metsään, rauhoittuu ja saa kerättyä uutta voimaa seuraavan päivän koitoksiin.

Kantarelli on suppilovahveron ohella tunnetuimpia sieniä. Tänä kesänä kantarelleja on noussut tasaisesti muttei kovin suuria määriä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kantarelli on suppilovahveron ohella tunnetuimpia sieniä. Tänä kesänä kantarelleja on noussut tasaisesti muttei kovin suuria määriä. Kuva: Lassi Puhtimäki

”Sienimaailma ei ole itsestäänselvä ja vaaraton”

Marja-Leena ja Mikko Tirri huomauttivat sienestyksen olevan helpompaa kuin marjastuksen, sillä siinä ei tarvitse olla koko aikaa kyykyssä.

– Sienestäessä pääsee liikkumaan luonnossa, ja jos saa saalista, se on vatsaystävällistä, Mikko Tirri totesi.

Marja-Leena Tirri kehui saaneensa Martoilta hyviä vinkkejä sienilevitteiden ja -piirakoiden valmistamiseen.

He toivovat suppilovahveroita löytyvän tänä syksynä runsaasti, sillä muuten sienikausi ei ole ollut erityisen hyvä.

Ratilainen vahvistaa herkkutattikauden jääneen kuivuuden vuoksi lyhyeksi, eikä kantarellejakaan ole ollut liiemmin.

Haperot ovat ensimmäisiä syyssieniä, mustatorvisieniä voi löytää vielä lokakuussakin ja myös rouskujen paras satokausi on käsillä.

Rouskut ovat Ratilaisen mielestä parhaita sienisalaattisieniä, mutta rouskuja pitää muistaa keittää 5–10 minuuttia ennen niiden nauttimista.

Raakana Ratilainen ei söisi mitään sieniä.

– Sienimaailma ei ole itsestäänselvä ja vaaraton. Tutkimuksia kannattaa seurata, sillä esimerkiksi keltavalmuskan on todettu aiheuttaneen myrkytystapauksia Ranskassa.

Kuninkaasta ei ole epäselvyyttä

Sieniharrastajat ovat yksimielisiä sienten kuninkaasta.

– Herkkutatissa on särmää, Mikko Tirri ylisti.

Ratilainen huomautti, ettei herkkutatin tarvitse olla täysin puhdas ja puhdas madoton, sillä sellaiset kelpaavat italialaisillekin.

– Herkkutatin hieno maku sopii risottoon ja pastaan. Keittoa siitä en niinkään tekisi. FL

Lue myös: Joko sienikastikkeet ja -salaatit maistuvat puulta? Näin hyödynnät syksyn sienisaaliin uusilla tavoilla (FL 20.8.2020)

Näin kuivaat sieniä

Kerää sienet kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä. Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Levitä sienet tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Pane ritilä kasvikuivuriin tai muun lämmönlähteen, kuten pakastimen tai jääkaapin, yläpuolelle. Myös pannuhuoneen tai saunan jälkilämpöä voi hyödyntää.

Kuivauslämmön tulisi pysyä tasaisena eikä ritilöiden paikkaa pidä vaihdella. Sienet ovat tarpeeksi kuivia, kun ne murtuvat taitettaessa.

Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse päivä ja sienilaji.

Säilytä sienet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa.

Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan. Ohutmaltoiset sienet voi rusentaa suoraan esim. keittoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi ja käyttää mausteen tapaan.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic