Lounais-Häme

Kantasairaala palvelee koko maakuntaa

Kanta-Hämeen uuden keskussairaalan rakennustarve ei lähtenyt sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvosen mukaan sote-uudistuksesta. Uudella keskussairaalalla ei ole Juvosen mukaan merkittävää vaikutusta Forssan aluesairaalan toimintoihin.

-Perustason päivystys säilyy, mutta leikkaustoiminta siirtyy keskussairaalaan. Lähinnä kyse on tekonivel- ja sappileikkauksista, Juvonen kertoo.

Tiistai-iltana Forssassa uuden sukupolven palvelukeskuksen suunnittelun vaiheista, tehdyistä selvityksistä, toteuttamismallista ja toiminnallisesta kokonaisuudesta alustanut Juvonen kertoi, että uudessa keskussairaassa on kyse koko maakunnan erikoissairaanhoitoa palvelevasta keskuksesta. Juvosen mukaan kyse on myös seutukehityksestä.

Nykyinen kantasairaalarakennus Hämeenlinnassa on valmistunut vuonna 1979. Sen korjauskustannukset viimeisen 10 vuoden ajalta ovat 72 miljoonaa euroa. Arvion mukaan seuraavan 25 vuoden ajan korjauskustannukset olisivat 250 miljoonaa eli saman verran kuin Harvialantien varteen suunnitellun uuden kantasairaalaan alkuperäinen kustannusarvio oli.

Nykyisen sairaalan synnytysosasto ja leikkaussalit ovat alkuperäisessä kunnossa ja kiireellisen peruskorjauksen tarpeessa. Keskussairaalan käyttömenot ovat vuodessa 7,9 miljoonaa euroa. Juvosen mukaan ne puolittuvat nykyaikaisella tekniikalla.

-Investoinnit maksavat itsensä takaisin 15 vuodessa, Juvonen sanoo.

Uuden sairaalan rakennustyöt pyritään Kantasairaala-hankkeen projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettusen mukaan käynnistämään vuonna 2020 ja se pyritään ottamaan käyttöön vuonna 2022. Kustannusarvio tarkentuu sen mukaan, mitä perusterveydenhuollon vuode- ja vastaanottotoimintaa uuteen sairaalaan tulee.

-Tavoitebudjetti päästään määrittelemään keväällä, Rikkilä-Kettunen sanoo.

Juvosen mukaan rahat rakentamiseen tulevat valtiolta, jolta sairaanhoitopiiri saa vuosittain 560 miljoonaa euroa. Lisärahaa veronmaksajilta sairaalan rakentaminen ei Juvosen mukaan vaadi.

Nykyisin keskussairaalassa 60 prosenttia leikkauspotilaista siirtyy osastolle. Jatkossa tavoitteena on että 60 prosenttia kotiutuu heti leikkauksen jälkeen. Vastaanotot pyritään pitämään auki 10 tuntia vuorokaudessa.

Juvonen muistutti kuulijoita, että hallituksen tavoitteena on sote-uudistuksessa leikata vuoteen 2035 mennessä 3 miljardia euroa sote-menojen tulevasta kasvusta. Se ei Juvosen mukaan tarkoita työpaikkojen vähennystä.

-Maakunnan ulkopuolelle työpaikkoja ei siirry, sillä tarvittavat keskittämiset on jo tehty. Maakunnan sisällä puhutaan muutaman kymmenen työpaikan vähenemisestä, mutta niille etsitään korvaavia ratkaisuja.

Juvonen ihmettelee tiistain Forssan Lehdessä Talent Vectian tekemän selvityksen pohjalta esille nostettuja uhkia siitä, että sote-uudistuksen myötä FSHKY:n tuottamia erikoissairaanhoidon palveluja siirtyisi keskussairaalaan 18 miljoonan euron edestä. Väite ei Juvosen mukaan ole totta.

-Se tarkoittaisi kaiken erikoissairaanhoidon siirtoa pois Forssasta. Tällaista esitystä en ole nähnyt enkä ole siitä kuullut, enkä näe sellaista uhkakuvaa lähi- tai keskipitkässä tulevaisuudessa. 35000 asukkaan seutukunnalta ei voi viedä merkittävästi palveluja ja 200 työpaikkaa, Juvonen vakuuttaa.

Hänen mukaansa erikoissairaanhoidon työntekijällä on maakunnassa ainakin kolme työpaikkaa. Tarkoituksena on, että henkilökunta kiertää eri kaupungeissa, potilaat pysyvät paikoillaan.

Forssan tuore kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi toi oman tervehdyksensä tilaisuuteen. Hän muistutti, että Forssan sairaala ei ole kuolemassa sote-uudistuksen myötä.

-Tilanne on epäselvä. Yleensä lait valmistuvat ensin, sen jälkeen virkamiehet ja luottamushenkilöt tekevät päätöksiä. Nyt edetään päinvastaisessa järjestyksessä ja siksi tarvitsemme kaiken mahdollisen tiedon päätöksentekoon. FL

 

Tarkennus 9.3.2017 klo 16.12.

Torstain lehdessä (FL9.3.) olleessa jutussa Kantasairaala palvelee koko maakuntaa, oli väärinkäsitys sairaalan rahoituksen osalta.

Sairaanhoitopiiriä ei ole enää 2019 jälkeen.

Sairaanhoitopiirin johtajan Hannu Juvosen mukaan alustavien arvioiden mukaan valtio osoittaa koko Kanta-Hämeen tulevan maakunnan sotelle vuosittain noin 560 miljoonaa euroa.

Maakunta vuokraa nykyisen ja tulevan keskussairaalan tilat valtion ja maakuntien yhdessä omistamalta Maakuntien tilakeskus oy:ltä.

-Uusi keskussairaala ei kasvata maakunnan sote-menoja, Juvonen sanoo. FL

Valmista vuonna 2020?
Nykyinen kantasairaalarakennus on valmistunut vuonna 1979.Sen korjauskustannukset ovat olleet 7,2 miljoonaa euroa vuodessa.Jatkossa korjauskustannusarvio 10 miljoonaa vuodessa.Toimintakulut 7,9 miljoonaa vuodessa.Nykyaikaisella tekniikalla käyttömenot puolittuvat.Vanajaveden sairaalan toiminta on tarkoitus uuteen sairaalaan.Uusi sairaala aiotaan rakentaa Harvialantien varteen Hämeenlinnaan.Toteutetaan allianssimallilla, joka mahdollistaa muutoksen toiminnallisessa kokonaisuudessa muita malleja paremmin, kannustaa osapuolia kehittämään suunnittelu- ja toteutusratkaisuja sekä jakaa riskejä ja hyötyjä osapuolten kesken.Tavoitebudjetti määräytyy keväällä perusterveydenhuollon tarpeiden mukaan.Säästöpotentiaali 14 miljoonaa euroa.Säästöt saavutetaan parantuneen henkilöstön tuottavuuden ja paremmin kohdennetun palvelunkäytön avulla.Ei merkittävä vaikutusta Forssan aluesairaalan toimintaan.Maakunnallisten osaamiskeskusten hajasijoitus Forssaan mahdollista.Tavoitteena aloittaa uuden sairaalan rakentaminen vuonna 2020 ja ottaa se käyttöön 2022.

Uusimmat

Fingerpori

comic