Lounais-Häme

Kantasairaalan uudelle pysäköintihallille tarvitaan ulkopuolinen sijoittaja – tulevan maakunnan rahaa ei heru parkkipaikkoihin

Kanta-Hämeen keskussairaala Hämeenlinnassa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri etsii uuden Kantasairaalan pysäköintihallin rahoittajaksi ulkopuolista sijoittajaa.

Ylimääräistä rahaa tarvitaan, sillä sairaalan pysäköintialueet eivät sisälly sosiaali- ja terveysministeriön myöntämään investointilupaan. Perusteena on se, ettei pysäköinti kuulu terveydenhuoltoon.

Sairaalan yhteyteen tarvitaan 1 300 parkkipaikkaa, joista suurin osa rakennetaan uuteen halliin ja loput nykyiseen tapaan avopysäköintialueelle. Parkkihalli rakennetaan todennäköisesti maan päälle kahteen osaan sairaalarakennuksen eri puolille.

Kustannusarvio on tässä vaiheessa 22,5 miljoonaa euroa.

Ulkopuolisen sijoittajan mukaantulo merkitsee sitä, että käyttäjät maksavat rakennuslaskun korkoineen pikkuhiljaa takaisin pysäköintimaksuina.

-Hinnoittelu on sopimuskysymys, joka neuvotellaan yhdessä prosessin aikana. Liian korkea hinta ei välttämättä tuo toimijalle hyötyä, kun käyttöaste putoaa, sanoo Kantasairaalan projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen.

Hämeenlinnan kaupungin omistaman Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala arvioi, että sairaanhoitopiiri voi joutua käymään kovia neuvotteluja sekä asiakaspysäköinnistä että henkilökuntapysäköinnistä.

-Kyllähän se kannattavaksi saadaan, jos pysäköinnin hinta määritellään sellaiseksi, että hanke maksaa itsensä takaisin. Mutta kuinka paljon ihmiset ovat valmiita maksamaan? Tämä on se ikuinen kysymys, hän pohtii.

-Kaikkien uusien pysäköintilaitosten alut ovat aina hankalia. Ihmiset äänestävät jaloillaan maksuja vastaan. Vasta ajan myötä pysäköinnin helppous kasvaa ihmisille hintaa isommaksi asiaksi.

Rikkilä-Kettunen ei vielä osaa sanoa, tuleeko uusi sijoittaja rahoittamaan koko pysäköintialuekokonaisuuden, ei myöskään sitä, voisiko parkkihallia operoida jokin muu taho kuin haussa oleva sijoittaja.

-Näistä asioista neuvotellaan sitten, kun sopiva kumppani löytyy. Pyrimme löytämään mahdollisen sijoittajan ja operaattorin mahdollisimman pian, enempää ei tässä vaiheessa voi sanoa.

Näillä näkymin parkkihallin tulee joka tapauksessa rakentamaan sairaanhoitopiirin allianssikumppanit Skanska ja Sweco.

Jarmo Kulmalan mielestä Hämeenlinnan Pysäköinti voisi hyvinkin ottaa hoitaakseen Kantasairaalan parkkihallin pyörittämisen, jos omistaja niin päättää.

-Olemme totta kai mielellämme mukana kaikissa pysäköintiin liittyvissä hankkeissa, ja meillä on hyvät valmiudet operoida tällaisia laitoksia.

Hämeenlinnan kaupungin mukaantuloa Kantasairaalan pysäköintikuvioon esimerkiksi sijoittajana ei ole selvitetty, mutta sairaanhoitopiiri pitää tällaista vaihtoehtoa epätodennäköisenä. FL

Yli 20 miljoonan euron parkkipaikat
Suurin osa Kantasairaalan 1300 parkkipaikasta tulee uuteen pysäköintihalliin. Loput ovat nykyiseen tapaan avopysäköintipaikkoja.Pysäköintitilojen rakentamisen kustannusarvio on 22,5 M€.Se ei sisälly sosiaali- ja terveysministeriön myöntämään investointilupaan.Sairaanhoitopiiri etsii hankkeelle ulkopuolista sijoittajaa.Sairaala valmis 5–6 vuoden kuluttuaKantasairaala eli tuleva uusi keskussairaala tulee sairaalan nykyiselle tontille Ahvenistontien varteen.Sen rakentavat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin allianssikumppanit Skanska, Sweco ja arkkitehtisuunnitteluryhmä Team Integrated.Jos maakuntauudistus toteutuu, hanke siirtyy Kanta-Hämeen maakunnan vastuulle v. 2020.Rakentamisen koko kustannusarvio on 388,5 M€.Uusi sairaala otetaan käyttöön arviolta v. 2023 tai 2024.

Uusimmat

Fingerpori

comic