Lounais-Häme Urjala

Kantelun mukaan Urjalasta puuttuu lain mukainen vammaisneuvosto – Kunta selvittää aville

Urjalasta puuttuu oma vammaisneuvosto. Kunnassa selvitetään parhaillaan, miten asia tulisi järjestää parhain päin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urjalasta puuttuu oma vammaisneuvosto. Kunnassa selvitetään parhaillaan, miten asia tulisi järjestää parhain päin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjala selvittää vammaisneuvostoaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle. Asiasta on tehty kantelu aluehallintovirastoon.

Asiasta on valittanut Lisa Wesin, joka toteaa aville, että Urjalan kunnalla ole kuntalain mukaista vammaisneuvostoa.

Urjala toteaa, että se on sopimuksella antanut perusterveydenhuollon, vanhustenhuollon sekä vammaishuollon palvelut Akaan kaupungin järjestettäväksi. Akaa on asettanut vanhus- ja vammaisneuvoston tehtäväänsä.

Urjala katsoo, että se on riittävä toimenpide myös urjalalaisten vammaisten osalta. Kuntalain 28 pykälän mukaan kunnanhallituksen on asettava vammaisneuvosto, ja se voi olla useamman kunnan yhteinen.

”Tilanne laiton jo pitkän aikaa”

Wesin on helmikuussa ilmaissut huolensa Urjalan kunnalle ennen valituksen tekoa. Kunta päätti käsiteltyään Wesinin kirjettä esittää Akaalle, että seuraavaan neuvostoon pyydettäisiin jäsenehdotuksia myös Urjalasta. Perusteena on yhteistoimintasopimus.

– Oman näkemykseni mukaan tilanne on laiton ja ollut jo pitkän aikaan. Ihmettelen suuresti miksei itse kunnanhallitus ole asialle tehnyt mitään, Wesin perustelee aville.

Wesinin saamien tietojen mukaan Akaan vanhus- ja vammaisneuvosto vastaa vain Akaan asioista. Siinä ei ole edustusta Urjalasta.

Kunnanhallituksessa äänestettiin

Kunnanhallituksen kokouksessa Paula Virtanen (kesk.) esitti Kari Liehun (kesk.) kannattamana, että Urjalan vanhusneuvostoa täydennettäisiin vammaisjärjestöjen edustajilla ja nimi muutettaisiin vanhus- ja vammaisneuvostoksi. Muut viisi kunnanhallituksen jäsentä kannattivat kuitenkin kunnanjohtajan alkuperäistä esitystä.

Vammaisneuvostoasian valmistelu oli Urjalassa annettu perusturvalautakunnalle jo ennen oikaisuvaatimuksen saapumista.

Akaan vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenet ovat Aarre Nord (Toijalan Eläkkeensaajat ry), Martti Nykänen (Akaan kansalliset seniorit ry), Lea Järvinen (Akaan Reumayhdistys ry), Marjatta Kivi (Toijalan Seudun Sydänyhdistys ry), Veijo Rantanen (Akaan seudun invalidit ry), Arja Raiski (VR:n Eläkeläisten liiton Toijalan osasto ry), Kari Sulander (Viialan Eläkeläiset ry), Riitta Suominen (Akaan seudun Kuulo ry) ja Marjatta Systä (Akaan seudun Ruskat ry).

Tavoitteena vammaisnäkökulman huomiointi

Kunnallinen vammaisneuvosto on vammaisyhdistysten, viranomaisten ja päätöksentekijöiden yhteistyöfoorumi. Vammaisneuvoston tehtävänä on vaikuttaa kunnalliseen suunnitteluun, päätöksentekoon ja seurantaan kaikilla hallinnonaloilla. Vammaisneuvosto voi tehdä aloitteita sekä antaa lausuntoja ja kannanottoja. Tavoitteena on, että vammaisten henkilöiden oikeudet toteutuvat.

Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Tavoitteena on vammaisnäkökulman huomiointi päätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic