Lounais-Häme

Kanttori enkelien johdatuksesta

Joku kiittää myönteisistä elämänsattumista hyvää tuuria. Kanttori Esa Lahti uskoo sen sijaan johdatukseen.
– Ylhäältä osakseni saama johdatus on tuonut oikeilla hetkillä tielleni oikeat valinnat mahdollistaneita henkilöitä, joita kutsun oman elämäni enkeleiksi, hän viestittää.
Ensimmäisen näistä elämänsä enkeleistä Esa Lahti kohtasi synnyinkaupungissaan Porissa kuusivuotiaana. Äidin työnantaja Irja Nore kuuli miehenalun tapailevan pianolla tuttuja melodioita ja esitti tämän ohjaamista musiikkiopintojen pariin.
– Tämä enkelini meni niin pitkälle, että lainasi äidilleni pianon ostamiseen varat. En ole aivan varma tuliko summa maksettua koskaan kokonaisuudessaan takaisin.
Tapahtumasta johtaa linkki näihin päiviin. Musiikista tuli Lahdelle aikanaan ammatti. Nyt hän siirtyy syyskuun alussa eläkepäiville Forssan seurakunnan kanttorin virasta. 
Esa Lahti on harjoittanut ammattiaan seurakunnan palveluksessa yhteensä 33 vuotta ja luonnehtii itseään kanttoriksi, joka on kokenut musiikin välityksellä julistamisen yhdeksi työnsä ulottuvuudeksi.
– Musiikki on Jumalan lahja, joka antaa elämälle sisältöä myös omalla hengellisellä sanomallaan.
Tulevaan ammattiin johtaneet opintonsa hän aloitti heti elämänsä ensimmäisen enkelin Irja Noren neuvon saatuaan Porin silloisessa konservatoriossa eli nykyisessä Palmgren-opistossa.
– Kai se jonkinlaisesta innostuksestakin kertoo, että kävelin kotoani sinne tunneille monen kilometrin matkan kaksi-kolme kertaa viikossa, Lahti arvioi.
Lopullisen johdatuksensa kanttorin ammattiin vieneelle tielle antoi hänen elämänsä yhdeksi enkeliksi nimeämänsä rovasti Eino Marttala. 
Elettiin vuotta 1974 ja hän oli matkalla vanhusten leirille Hankoon. Ohjelmaan kuului pysähtyminen Salossa Helisnummen kappelille. Paikalle oli myös Koijärven seurakunnan kirkkoherrana toiminut Marttala ja kuuli Esa Lahden urkujen soittoa. Tuloksena oli suuntaaminen Forssaan, jossa puoliso Leila oli aloittanut diakoniatyössä eläkepäiville asti kantaneen virkauran.
– Eino Marttala esitti minulle töitä Koijärven kanttorin tehtävissä. Se johdatus toi mukanaan myös mahdollisuuden pätevöityä kanttoriksi kirkon järjestämässä poikkeuskoulutuksessa.
Hän oli jo hankkinut Reposaaressa käymänsä keskikoulun jatkeeksi kirjaltajan ammatin neljävuotisessa oppisopimuskoulutuksessa. Viralliseen kanttorin pätevyyden vaatimat opinnot ja opinnäytteet hän sai suoritetuksi loppuun vuonna 1984.
Sen jälkeiseen aikaan hänellä sisältyy kuuden vuoden yrittäjäjakso Musiikkipalvelu Esa Lahden pyörittämisessä 1980 ja -90-lukujen vaihteessa. Hän toimi myös kaksi vuotta Linikkalan lukiossa musiikinopettajan sijaisena. Eläkkeelle johtaneen Forssan kanttorin virkakautensa hän aloitti vuoden 2007 alussa.
Porilaissyntyinen mies tuntee kotiutuneensa Forssaan niin, ettei voisi edes kuvitella muuttavansa enää muualle.
– Kyllähän tulija täällä tunsi alkukankeuttakin kohtaavansa ennen kuin ihmiset ottivat omakseen, mutta paljon sain heti alkuvaiheessa myös eteenpäin kannustajia.
Kannustajista yksi Esa Lahden erityisellä kiitollisuudella ajattelema henkilö on Forssan pitkäaikainen kirkkoherra Risto Heikkilä.
– Häntä saan kiittää muun ohella vuonna 2000 saamastani Director cantus -arvonimestä.
Huhtikuussa 66 vuotta täyttänyt kanttori kokee toimineensa palvelutehtävässä, joka on ennen muuta ihmisten kohtaamista niin heidän iloissaan kuin suruissaankin.
– Musiikki on niin merkittävä tekijä erilaisissa elämäntilanteissamme, että olen pyrkinyt tekemään sen kanssa oman osaltani kaiken niin hyvin kuin pystyn, mutta pyrkien samalla myös tiedostamaan omat rajallisuuteni. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti