Lounais-Häme

Kapteeni Vilponen ylisti lentopallonaisten joukkuehenkeä - EM-paikan varmistuminen ei pyörrä juristin lopettamispäätöstä

Helsinki
26.08.2018, 18:05

Urheilu-uutiset

Ilmeet olivat iloiset Helsinki-Vantaan lentoasemalla sunnuntaina iltapäivällä. Suomen naisten lentopallomaajoukkue laskeutui kentälle Uumajasta, jossa se varmisti lauantain Ruotsi-voitollaan paikan ensi vuoden EM-kisoihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1989. EM-kisat pelataan neljässä maassa: Unkarissa, Puolassa, Slovakiassa ja Turkissa.
– EM-kisapaikka on suuri, suuri juttu meille ja koko Suomen lentopallolle, joukkueen kapteeni Pauliina Vilponen sanoi Lentopalloliiton onnitteluruusu kädessään.
Vilposen mukaan yksi ratkaiseva tekijä EM-paikan ottamiseksi oli joukkueen loistava yhteishenki.
– Meillä ei ollut minkäänlaista joukkueen sisäistä klikkiä. Teimme kaikki töitä yhdessä tavoitteen eteen, joukkueenjohto mukaan lukien. Pelillisesti emme nousseet esiin esimerkiksi erinomaisena hyökkäysjoukkueena, mutta olimme tasaisen hyviä kaikilla osa-alueilla, kuten syöttöpelissä, Vilponen totesi.
Vilponen, 26, ilmoitti jo aiemmin lopettavansa lentopallouransa lauantaiseen Ruotsi-peliin. Juristiksi valmistunut laituri aloittaa viikon päästä työt helsinkiläisessä asianajotoimistossa.
– Lopettamispäätös pitää, Vilponen vakuutti päättäväisesti EM-paikkahumun keskelläkin.

Lyöntivoima kärkimaita jäljessä

EM-kisoihin Suomen luotsasi entinen maajoukkuelibero Tapio Kangasniemi, joka oli saavuttamassa Moskovassa syksyllä 2007 miesten EM-kisojen neljättä sijaa pelaajana.
Kangasniemi tuli naisten maajoukkueen peräsimeen vuoden 2014 alussa. Sinivalkoisten muodonmuutos on ollut hänen johdollaan valtava, sillä vielä 2010-luvun alussa Suomen naisten maajoukkuetoiminta oli hetken jopa täysin pysähdyksissä.
– Ei tämä ole ollut mikään minun projektini, vaan pelaajien. Nämä ovat huikeita daameja sitoutumaan ja ottamaan haasteita vastaan. Tässä on ollut hienoa olla mukana, Kangasniemi kertoi.
Päävalmentajan mukaan Suomen ei ole tarkoitus lähteä EM-kisoihin pelkästään osallistumaan.
– Ensi vuosi on raaka työvuosi. Pelaajien täytyy kehittyä ja ottaa seuraavia askeleita ylöspäin. Se on ainoa resepti urheilussa, jos aikoo pärjätä, Kangasniemi kiteytti.
Suomi on kohdannut viime ja tänä kesänä Euroopan keskikovia maita, mutta todelliset naislentopallon mahtimaat, kuten Serbia, Venäjä, Italia ja Turkki odottavat vuoden päästä syksyllä EM-parketilla.
– Puolustuspelimme ja syöttö-vastaanottopelimme kestää vertailun muihin nähden. Puhtaassa lyöntivoimassa olemme vielä perässä huippumaita. Sen kanssa on tehtävä töitä, että pallo kuolee hyökkäyksessä, Kangasniemi myönsi.
– Sitä varten pitää viilata teknisiä asioita, mutta keskittyä myös pelaajien voimaharjoitteluun, syömiseen ja muihin arkipäivän rutiineihin. Se on kova tie, mutta se on vain kuljettava.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti