Lounais-Häme

Käräjäoikeuden uusi laamanni: poissaoloihin oikeudenkäynneistä otetaan tiukka linja

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden uusi laamanni Petteri Palomäki aikoo ottaa tiukan linjan käsittelyaikoja pidentäviin turhiin poissaoloihin oikeudenkäynneistä.
Petteri Palomäki on osallistunut oikeudenkäyttöön tuomarin paikalta yli 30 vuoden ajan. Perinteinen tuomarin nuija on tuona aikana poistunut työvälineistöstä ja tilalle on tullut runsaasti uutta tekniikkaa muun muassa ääni- ja videoyhteyden kautta käytäviin oikeudenkäynteihin. Kuva: Esko Tuovinen
Petteri Palomäki on osallistunut oikeudenkäyttöön tuomarin paikalta yli 30 vuoden ajan. Perinteinen tuomarin nuija on tuona aikana poistunut työvälineistöstä ja tilalle on tullut runsaasti uutta tekniikkaa muun muassa ääni- ja videoyhteyden kautta käytäviin oikeudenkäynteihin. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamannina elokuun alussa työnsä aloittanut Petteri Palomäki kertoo saaneensa eläkkeelle jääneeltä edeltäjältään Tuula Lehdolta perinnöksi hyvin toimivan ja tehokkaan keskisuuren tuomioistuimen.

– Kanta-Hämeen käräjäoikeus pärjää oikein hyvin kaikissa tuottavuus- ja taloudellisuusvertailuissa, eikä minkään juttutyypin käsittelyajoissakaan mennä valtakunnan keskiaikojen yli.

Rikosasioissa Kanta-Hämeen käräjäoikeuden keskimääräinen käsittelyaika on 3,3 kuukautta, kun koko maassa se on 4,4 kuukautta. Myös laajoissa riita-asioissa ja summaarisissa asioissa Kanta-Häme alittaa valtakunnan keskiarvot.

Käräjäoikeuksien verkosto supistui vuodenvaihteessa 27 oikeudesta kahteenkymmeneen ja Hyvinkään tuomiopiiristä liitettiin Riihimäen, Lopen ja Hausjärven kunnat Kanta-Hämeen tuomiopiiriin.

– Työntekijöiden määrä nousi, kun tuomareita, käräjäsihteereitä ja haastemiehiä siirtyi Hyvinkäältä. Meillä on nyt 13 tuomaria, kuusi haastemiestä, 3-4 käräjänotaaria sekä käräjäsihteereitä, Palomäki sanoo.

Käräjäoikeuden ainoa istuntopaikka on Hämeenlinnassa. Forssassa on haastemiesten päivystys kolmena päivänä viikossa, mutta Riihimäellä käräjäoikeudella ei ole enää mitään palveluita.

Palomäki sanoo ymmärtävänsä huolen palveluiden supistumisesta, mutta huomauttaa, että suuri osa ihmisistä asioi käräjäoikeudessa harvoin tai ei koskaan.

– Ainakin itse toivoisin, että kotipaikkakunnallani olisi ennemmin poliisilaitos kuin käräjäoikeus.

Poliisin tänä vuonna laajentuneet sakotusoikeudet vähentävät osaltaan oikeuden työtaakkaa ja oikeudenkäynteihin osallistumista video- tai puhelinyhteyden ylitse lisätään.

Syyskuun alusta lähtien summaaristen riita-asioiden eli mm. velkomisasioiden käsittely keskitetään yhdeksään käräjäoikeuteen. Kanta-Hämeen summaariset riita-asiat siirtyvät Varsinais-Suomeen.

Yle Uutiset kertoi viime viikolla, että vuosittain tuhansia oikeudenkäyntejä joudutaan perumaan poissaolojen takia. Petteri Palomäen mukaan tämä on asia, johon hän aikoo ottaa tiukan linjan.

– Kun todistajat ja asianomistajat ovat järjestäneet työnsä ja lastenhoitonsa niin, että he pääsevät oikeuteen, on heidän kannaltaan kohtuutonta ja väärin, jos vastaaja jättää tulematta paikalle. Samalla käsittelyajat kasvavat.

– Käytännössä turhia käyntejä ei voi tulla kuin yksi. Seuraavalla kerralla vastaaja määrätään kiinniotettavaksi ja oikeuteen tuotavaksi. FL

Suomeksi Laamanni = Käräjäoikeuden päällikkö. Sana tulee muinaisruotsin lakimiestä tarkoittavasta sanasta.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic