Lounais-Häme

Käräjäoikeus hylkäsi poliisipomojen syytteet, mutta käsittely jatkuu: Hovioikeus myönsi valitusluvan

Poliisijohdon virkarikosjutussa yhtenä syytettynä on entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Käräjäoikeus hylkäsi häntä kohtaan nostetun syytteen. Kuva: Kimmo Penttinen
Poliisijohdon virkarikosjutussa yhtenä syytettynä on entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Käräjäoikeus hylkäsi häntä kohtaan nostetun syytteen. Kuva: Kimmo Penttinen

Helsingin hovioikeus on myöntänyt valtakunnansyyttäjälle jatkokäsittelyluvan poliisijohtajien virkarikosjutussa. Käräjäoikeus hylkäsi aiemmin kaikki syytteet. Hovioikeuteen tarvitaan jatkokäsittelylupa silloin, kun käräjäoikeuden tuomio on lievempi kuin kahdeksan kuukautta vankeutta.

Jutussa oli kysymys Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden rekisteröinnistä ja poliisien virkatoimien valvonnan epäillyistä laiminlyönneistä.

Helsingin poliisilla oli 2000-luvun alusta ollut rekisteri, johon kirjattiin poliisin käyttämiä tietolähteitä – esimerkiksi rikollisissa piireissä liikkuvia henkilöitä, jotka antoivat poliisille vinkkitietoa alamaailman tapahtumista.

Käräjäoikeus katsoi, että huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuhosi tietolähderekisterin vuosien 2007–2008 aikana. Tämä oli syyttäjien mukaan laitonta. Syyttäjien mukaan tällaista valvomatonta ja dokumentoimatonta poliisitoimintaa ei voi oikeusvaltiossa olla.

Oikeus: poliisilla ei ollut laillista tapaa pitää rekisteriä

Käräjäoikeus katsoi, että poliisilaitoksella toimittiin vastoin säännöksiä ja määräyksiä. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan esimiesvalvonta petti. Hän haki virkarikostuomiota sekä Aarniolle ja kahdelle tämän alaiselle että katsomalleen komentoketjulle aina entiseen poliisiylijohtaja Mikko Paateroon asti.

Kaikki kahdeksan syytettyä kiistivät rikokset, ja käräjäoikeus päätyi syytettyjen kannalle. Sen tulkinnan mukaan laki edellytti, että vinkkaajat rekisteröidään valtakunnalliseen rekisteriin, jota ei ollut olemassa. Koska tietolähteiden rekisteröintiin ei ollut oikeuden mukaan laillista tapaa, rekisteröimättömyyteen perustuvat syytteet kaatuivat. Lisäksi oikeus katsoi, ettei osa syytetyistä ollut tietoisia ongelmista.

Toinen jutussa valtakunnansyyttäjää edustavista syyttäjistä, Harri Tiesmaa, arvosteli käräjäoikeuden ratkaisua STT:lle kesällä kovasanaisesti. Hänen mukaansa oikeus tulkitsi virheellisesti, mitä virkavastuu on. STT

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic