Lounais-Häme Forssa

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen työturvallisuusrikoksesta – Tapaturma ei ollut ennakoitavassa

Käräjäoikeus katsoi, että kyse on ollut tapaturmasta, joka ei ole ollut ennakoitavissa.
Kuvituskuva. Kuva: Juhani Salo
Kuvituskuva. Kuva: Juhani Salo

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt syytteen työturvallisuusrikoksesta Forssassa toimivaa rakennusalan yritys Parma oy:tä ja sen työnjohtajaa ja tehdaspäällikköä kohtaan. Syyte koski syyskuussa 2017 tapahtunutta onnettomuutta, jossa yrityksen työntekijä loukkaantui vakavasti, kun hän oli nostoketjun irrottamisen jälkeen kävellyt hiomakoneen päällä ja hänen poistuessaan sen päältä kone oli päässyt liikkumaan ja kaatunut hänen päälleen.

Käräjäoikeus katsoi, että kyse on ollut tapaturmasta, joka ei ole ollut ennakoitavissa. Oikeus katsoi myös, että koneen säilytystapa oli tapaturmahetkellä ollut sen hetkisen tiedon valossa turvallinen.

Käräjäoikeuden mukaan työnjohtajaa ja tehdaspäällikköä ei voida katsoa tässä tapauksessa työnantajan edustajina laiminlyöneen työntekijän suojelemiseksi tarkoitettujen työpaikan olosuhteiden ja niihin liittyvien vaaratilanteiden seurantaa. Heidän ei voida myöskään katsoa tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä tai laiminlyöneen työturvallisuuslain tai sen nojalla annetun asetuksen heille asettamia velvollisuuksia.

Kihlakunnansyyttäjä oli vaatinut yritykselle vähintään 5 000 euron yhteisösakkoa, koska se ei ole noudattanut vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. Rangaistusvaatimuksena oli myös, että työnjohtaja ja tehdaspäällikkö suorittavat kumpikin erikseen valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun ja yritys 800 euron.

Syytteen tultua hylätyksi yritykseen kohdistettu yhteisösakkovaatimus, rikosuhrimaksujen määrääminen ja todistelukustannusten korvaamista koskevat vaatimukset hylättiin perusteettomina. Asianomistajalle ja todistajalle pääkäsittelyssä valtion varoista maksettavaksi määrätyt todistelukustannusten korvaukset jäävät valtion vahingoksi.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020