Lounais-Häme

Käräjiä jo odottelevan Päivi Räsäsen puheista uusia rikosilmoituksia – "Tämä on todella absurdi asetelma"

Tällä kertaa tutkintapyynnöt koskevat Räsäsen esiintymisiä Ruben Stillerin radio-ohjelmassa ja Maria Veitolan tv-ohjelmassa. Esitutkintakynnyksen ylittyminen on valtakunnansyyttäjän harkittavana.
Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) varautuu perustelemaan homoseksuaalisuuteen liittyviä puheitaan ja kirjoituksiaan oikeussalissa. Kuva: Riku Hasari
Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) varautuu perustelemaan homoseksuaalisuuteen liittyviä puheitaan ja kirjoituksiaan oikeussalissa. Kuva: Riku Hasari

Kansanedustaja, ex-sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) puheista on tehty kaksi uutta rikosilmoitusta. Ensimmäinen tutkintapyyntö koskee Räsäsen esiintymistä Ruben Stillerin radio-ohjelmassa, joka kuultiin Yle Puheella 20. joulukuuta 2019. Jakson nimi oli Mitä Jeesus ajatteli homoista?. Toisen aiheena ovat Räsäsen homoseksikommentit Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, joka esitettiin MTV3-kanavalla 1. helmikuuta 2018.

Poliisin mielestä esitutkintakynnys ei ylity, mutta tapaukset ovat nyt valtakunnansyyttäjän arvioitavana. Kaava on sama kuin viime syksynä, jolloin valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen käveli poliisin päätöksen yli ja määräsi käyntiin esitutkinnan Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamasta, samaa aihepiiriä käsitelleestä pamfletista Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi.

– Tämä on todella absurdi asetelma. Poliisi teki viimeksikin (syksyllä) perusteellisen päätöksen, jossa tutkintapyynnön väitteet kumottiin kohta kohdalta. Jos valtakunnansyyttäjä on johdonmukainen, myös tästä Stillerin ohjelmasta aloitetaan tutkinta, Räsänen sanoi keskiviikkona ennen tietoa toisesta, Veitolan ohjelmaa koskevasta tutkintapyynnöstä.

– Tietysti toivon, ettei aloitettaisi, koska minusta tämä on jo poliisinkin voimavarojen väärinkäyttöä.

Kaikkien tapausten rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

”Henkisesti valmistaudun jo oikeudenkäyntiin”

Maanantaina Räsänen istui viisi ja puoli tuntia pamflettiinsa liittyneessä poliisikuulustelussa. Hänen mukaansa poliisi on jo kertonut, että pamflettitutkinta johtaa syyteharkintaan.

Räsänen arvelee, että syyttäjä päättää viedä tapauksen käräjille.

– Valtakunnansyyttäjä on selkeästi aluesyyttäjän esimies, ja syyttäjällä on aika kovat paineet viedä asia eteenpäin, hän pohtii.

– Henkisesti valmistaudun jo oikeudenkäyntiin. Toinen vaihtoehto on, että valtakunnansyyttäjä perääntyy.

Räsänen itse katsoo olevansa sananvapauden ja uskonnonvapauden asialla ja kiistää solvanneensa ketään.

– Ymmärrän, että nämä ovat herkkiä kysymyksiä ja että niistä voidaan olla hyvinkin eri linjoilla. Mutta kyllä niistä pitäisi sentään voida käydä keskustelua. Pasilan poliisiasema ja käräjätupa eivät ole oikeita paikkoja setviä näitä asioita.

Tutkittavaa riittäisi loputtomiin

Räsäsen mielestä tämäntyyppisten rikosilmoitusten johtaminen tutkintoihin ja jopa oikeudenkäynteihin ”kaventaa aika aggressiivisella tavalla sananvapautta”.

– Uskaltaako mediakaan enää kohta haastatella esimerkiksi minua tai julkaista kirjoituksiani, jos tällainen tutkintauhka on koko ajan olemassa?

– Jo pelkästään minulta tällaisia samantapaisia kirjoituksia ja puheita löytyy satoja, puhumattakaan kaikista muista. Aikamoiset kirjaroviot ja tutkinnat tässä on vielä tiedossa, jos tälle linjalle lähdetään.

Räsäsen mukaan poliisin syksyisessä päätöksessä huomautettiin, että jos Raamatun tekstien toistaminen ja niihin vetoaminen on rikos, myös itse Raamattu ja sen tekstien jakaminen pitäisi kieltää lailla.

– Siinä alettaisiin sitten olla jo hyvin lähellä jotain Pohjois-Korean linjaa.

Räsästä kuulusteltiin viime syksynä myös kesäkuisesta Twitter-viestistä, jossa hän kritisoi kirkon osallistumista Helsinki Pride -tapahtumaan. FL

Juttua päivitetty 5.3. kello 14.40 tiedolla Veitolan ohjelmaa koskevasta tutkintapyynnöstä.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic