Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista - syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Helsinki
20.11.2018, 01:36

Kotimaa

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä on kuultavana tänään Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion entinen alainen. Syyttäjän mukaan alainen laiminlöi siitä huolehtimisen, että tietolähteen käyttöä kirjataan Helsingin poliisilaitoksella.
Miehen näkemyksen mukaan Helsingin poliisissa määräyksiä noudatettiin kuitenkin niin hyvin kuin mahdollista. Kirjallisessa vastauksessa ihmetellään sitä, miten Helsingin poliisin olisi pitänyt toimia, kun poliisiylijohtokaan ei reagoinut ongelmiin.
– Voidaan perustellusti kysyä, miten tietolähdetoiminta olisi tullut määräysten mukaan toteuttaa, jos edes poliisin ylijohdon itselleen antamaan määräystä hyväksytyn käsikirjan antamisesta (ei) ole noudatettu tai sen tietoon vuodesta 2009 lähtien saatettuja vakavia toiminnan järjestämiseen liittyviä epäkohtia (ei) ole korjattu, kirjallisessa vastauksessa sanotaan.
Aarnion johtama huumepoliisi tyhjensi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkitty lähteitä rekisteriin vuosiin. Syyttäjän mukaan lähteet olisi pitänyt asetusten ja määräysten mukaan rekisteröidä.

Asia esimiesten tiedossa ja keskusteluja käyty, vastauksessa sanotaan

Rikosylikonstaapelina työskennellyt mies toimi syytteen tekoaikana 2008-2013 Helsingin huumepoliisissa järjestelmällisen tietolähdetoiminnan valvojana. Miehen toiminnan takia valvonta vaikeutui ja sisäministeriön asetuksen mukainen raportointivelvoite ei toteutunut, syytteessä sanotaan. Mies kiistää syytteen. STT ei julkaise syytetyn nimeä, sillä hän ei ollut korkeassa asemassa Helsingin huumepoliisissa.
Puolustuksessaan mies vetoaa useiden kanssasyytettyjensä tavoin siihen, että tietolähdetoimintaa koskeva sääntely on ollut tulkinnanvaraista, puutteellista tai puuttunut kokonaan. Lisäksi hänen mukaansa tilanne oli hänen esimiestensä tiedossa ja asiasta käytiin keskusteluja.
– Tämä on ollut poliisin ylijohdossa (tiedossa) usean vuoden ajan, ja se on tullut esiin eri yhteyksissä palavereissa, kokouksissa ja keskusteluissa. Rikosoikeudellinen vastuu ei voi tällaisessa tilanteessa kohdistua syytettyyn.

Miehelle vaaditaan ehdollista – syytteessä yhteensä kahdeksan virkamiestä

Syyttäjä vaatii oikeudenkäynnissä nyt kuultavalle miehelle, Aarniolle ja tämän toiselle ex-alaiselle Petri Rainialalle enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.
Syytettynä on kaikkiaan kahdeksan virkamiestä, edellä mainittujen lisäksi muiden muassa Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä ollut Robin Lardot, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen. Kaikki kiistävät syytteet.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic