Lounais-Häme

Karate on elämänmittainen harrastus

Tammelalainen Juha-Pekka Sura toteutti kesän lopulla pitkäaikaisen haaveensa. Hän matkusti karaten syntysijoille Okinawalle syventämään lajitaitojaan ja tutustumaan samalla Japanille kuuluvan saaren kulttuuriin ja kauniisiin maisemiin.

Paikallisen Forssan-Tammelan Jundokanin sihteerinä toimiva ja pitkään karatea harrastanut Sura pohjusti matkaa huolella. Hän jopa opiskeli japania, koska harvat okinawalaiset – puhumattakaan iäkkäistä karatemestareista – puhuvat englantia edes auttavasti.

-Okinawalle on ollut vaikea päästä karateoppiin, sillä pienille saleille ei voi marssia tuosta vain. Treenaamaan päästäkseen on tarvinnut suosituksen vanhoilta mestareilta, eikä sellaista ole helppo saada, Sura kertoo.

Vierailulle tuli paremmat mahdollisuudet, kun maaliskuussa valmistui maailman karatekeskus, Okinawan Karate Kaikan, jossa järjestettiin tyylisuunnan ensimmäinen gasshuku eli leiri. Tapahtumaan olivat karateharrastajat ympäri maailman tervetulleita, eikä kutsua yksityisiltä tarvittu. Suomesta matkaan lähti kymmenen karatekaa, myös Sura, Tomi Karlsson ja Saku Suominen FT-Jundokanista.

 

2,5 viikon matkaan mahtui harjoittelua kaikenissa ja pienemmillä saleilla. Okinawalla oli myös mahdollisuus vyökokeeseen. Sura suorittikin matkalla 3. danin mustan vyön.

Reissu ei ollut sentään pelkkää karatea, sillä matkalaisilla oli myös mahdollisuus tutustua kauniiseen saareen. Okinawa sijaitsee Japanin pääsaarten lounaispuolella sijaitsevilla Ryūkyūsaarilla.

Noin 100 kilometriä pitkällä ja 10 kilometriä leveällä pääsaarella on 800 000 asukasta. Kanariansaarten ja Floridan leveysasteilla sijaitsevalla saarella vallitsee subtrooppinen ja trooppinen ilmasto.

-Okinawalla on hienot maisemat, sehän on ihan paratiisisaari. Meidän piti käydä siellä sukeltamassakin, mutta se peruuntui taifuunin takia, Sura kertoo.

 

Suran mukaan karate on syntysijoillaan kokonaisvaltaista, kuin elämäntapa. Karatea ei mielletä varsinaisesti urheiluksi, se on enemmänkin liikuntaa, johon liittyvät tietyt elämänarvot kuten kokonaisvaltainen hyvinvointi ja väkivallattomuuden ihannointi.

Karatea voi Suran mukaan verrata hiihdon asemaan Suomessa. Kaikki tietävät lajin ja osaavat sitä jotenkin, mutta vain harvat ovat siinä mestareita.

Karate on tarkoitettu elämänmittaiseksi harrastukseksi. 80-vuotiaatkin treenaavat Okinawalla, mutta tietysti eri tavalla kuin 20-vuotiaat. Kehoa kuunnellen, fysiikan lait huomioiden.

-Ihminen hidastuu vanhetessaan, mutta sitä voi korvata taktisella osaamisella, ennakoimalla ja lähtemällä aikaisemmin liikkeelle.

Okinawa ja vanhat mestarit tekivät suuren vaikutuksen Suraan.

-Okinawalle on pakko päästä uudestaan heti kun se vaan on mahdollista.

 

Suran seura Forssan-Tammelan Jundokan perustettiin 25 vuotta sitten. Seurassa voi harrastaa karaten lisäksi judoa ja aseellista kamppailutaitoa kobudoa.

Syksyn kurssit ovat alkaneet ja ne ovat suosittuja, mutta kiinnostuneille löytyy varmasti vielä tilaa.

-Tuntuu, että kiinnostus budolajeihin on taas kasvussa. Välillä vapaaottelu ja sen tyyppiset lajit veivät harrastajia, mutta nyt näyttää siltä, että perinteiset lajit ovat nousussa, sura sanoo. FL

 

Karaten kaunis kotisaari
Karate on alkujaan okinawalainen kamppailulaji.Okinawa on suurin Okinawa- ja Ryūkyūsaarista.Japanin pääsaarista lounaaseen sijaitsevilla saarilla noin 1,3 miljoonaa asukasta, joista pääsaarella asuu 800 000.Saarella subtrooppinen ja trooppinen ilmasto; hiekkarantoja, koralliriuttoja, palmuja, laavakiveä.Yhdysvallat valtasi saareen toisen maailman lopulla suuressa Okinawan taistelussa, jossa menehtyi 95 000 japanilaissotilasta ja 12 000 amerikkalaissotilasta.Okinawa pysyi Yhdysvaltain hallinnassa vuoteen 1972 asti. Saarella on edelleen Yhdysvaltain asevoimien tukikohta.Okinawalla Japanin alhaisin keski-ikä ja nopein väestön kasvu. Työttömiä paljon ja Japanin alhaisin tulotaso. Talous pyörii turismin ja amerikkalaistukikohdan ympärillä.Saaren asukkaat elävät tavallista vanhemmiksi. Okinawassa on kolme kertaa enemmän satavuotiaita kuin Japanin pääsaarilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic